‘Jongeren moeten leren uit fouten van anderen’

In de afgelopen periode is het weer een rage geworden in Suriname dat seksvideo’s van jongeren verspreid worden via sociale media. In de meeste gevallen zijn het meisjes die duidelijk op de beelden te zien zijn. Zenani van Throo, plaatsvervanger van de ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, noemt het triest en geeft aan dat jongeren vooral moeten leren uit de fouten van anderen.

“Het is bekend dat jongeren seksueel actief zijn, maar laat je niet filmen”, zegt Van Throo. Als jeugdvertegenwoordiger en meer omdat zij ook vrouw is, drukt zij vooral jonge meisjes op het hart om te leren uit de fouten van anderen. “Er zijn genoeg voorbeelden van voorgaande situaties. Leer uit die fouten”, zegt Van Throo. Volgens haar is het een besluit dat jongeren zelf moeten nemen, omdat zij zelf voor de consequenties moeten instaan.

Van Throo geeft aan dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom jongeren overgaan tot het laten filmen van privézaken binnen hun relatie. Zij haalt aan dat peer pressure en de financiële situatie een rol kunnen spelen. “Sommigen doen het omdat anderen het ook doen, maar er zijn ook meisjes die het doen om wat geld te verdienen. Weer anderen zitten in een fase waarin zij op zoek zijn naar liefde, voor de verkeerde man vallen die vervolgens misbruik maakt van de gelegenheid”, aldus Van Throo.

Ondanks de moeilijke situatie, zegt zij dat vooral jonge meisjes hun waarde moeten kennen. “Je hoeft niet met alles mee te gaan. Je lichaam is het niet waard.” Hoewel de YAM en het Korps Politie Suriname diverse voorlichtingssessies geven, doen dezelfde situaties zich steeds opnieuw voor. Volgens haar moeten ouders vooral meer met hun dochters praten, terwijl het besluit ligt bij de jongeren zelf.

door Priscilla Kia