BRUYA SO, BAYA

Bruya So, Baya, verwarring mijn vriend, dat is het heersende gevoel in de Surinaamse atmosfeer waar mensen en hun kinderen vertoeven en dat zelfs doordrong in de hoger gelegen stratosfeer waar ’s lands leiding zich bevindt. Onzeker van je zaak en van je land. En van de leiding in het land. Dat blijkt door onze huidige bruya in een economie van laag conjunctuur. De artsvoorzitter van De Nationale Assemblee, wil geen spoeddebat over de noodlijdende Surinaamse gezondheidszorg. Niet na de staking van Huize Ashiana werkers, niet na actie en actiedreiging van het personeel van het Psychiatrisch Centrum Suriname in Paramaribo , en ook meldt het Mungra Streekziekenhuis in Nickerie, in actie te gaan, want zij moet ook achterstallige afgesproken gelden ontvangen. De Financiënminister zegt, dat toegewezen gelden voor andere doeleinden worden gebruikt. Een zekere vorm van bruya. Zeker als je bedenkt dat ook gewoon rijke mensen en hun kinderen gesubsidieerde ziektekostenverzekering genieten, of gesubsidieerde eerste levensbehoeften of nutsvoorzieningen. Wanneer Pokigron en omgeving 1x24uur stroom krijgen, zeggen mensen dat hun ervaring ze vertelt, dat dit slechts een showproject is dat een paar maanden gaat duren. Er wordt gewezen op een uit China geïmporteerde prefab huizenfabriek, waar niemand meer iets van hoort of ziet. Captains of industry, hoge ambtenaren en deskundigen van het maatschappelijk middenveld, worden uitgenodigd om in Costa Rica groene economie te bekijken en bestuderen. Ze komen enthousiast terug en bevelen groene economie aan in Suriname, juist wanneer meer skalians worden gesignaleerd in het stuwmeer in Brokopondo en ook in het ongerepte Boven-Coppename gebied een skalian wordt waargenomen. De kaalkap van onze groene bomen voor rondhoutexport, is strijdig met de Paramaribo /Bonn West-Duitsland Verklaring van 93 procent oerwouddekking garantie in ons land. Nog daargelaten de ecologische gevolgen van krachtige modderstromen bij grote regenval door gebrek aan boomwortels om de aarde vast te houden. De reparatie van de Zwartenhoven-brugstraat gaat langer duren en zal duurder uitvallen. Er zijn tegenvallende complicaties die eerder niet waren voorzien. Bezint eer ge begint, is een prima recept tegen bruya. Goudmaatschappij Iamgold geeft meer dan 1 miljoen aandelen aan president Bouterse. Ze zeggen erbij deze voorlopig niet te verkopen, want volgens de prognose gaan ze stijgen in waarde. Wat niet duidelijk naar voren kwam bij de aanbieding, is of deze aandelen bestemd waren voor de president of voor de Republiek Suriname. Een natiestaat met momenteel gevoelige financieel-economische en bruya veroorzaken de onzekerheid en crosscommunicatie, zoals een partijdige voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. DNA-lid Ronald Hooghart, zegt te praten over loonsverhoging voor overige ambtenaren, maar heeft er een hard hoofd in. Er is geen geld en de inflatie gaat stijgen. Zoals de koers ook stijgt en stabilisatie zoekt in 10 SRD voor 1 euro. of 9 SRD voor 1 US-dollar. Gelukkig helpen ons onze vrienden en familie in het buitenland, anders zouden we sterven in de film, zoals Abop-leider Ronnie Brunswijk eens in De Nationale Assemblee heeft verklaard. Iemand vertelt op de radio dat niet alle binnenlandse leerkrachten op hun posten zijn in het binnenland, vanwege transport problemen en een nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is nog niet benoemd. De nieuwe BEP-voorzitter Ronny Asabina, vraagt zijn partijleden eenheid en saamhorigheid te bewaren, want er dreigt gevaar van haat en wrok en scheuring, echte bruya, die verbuiten de BEP, partner in de regeringscoalitie Bouterse II, moet worden gehouden. In bruya, hoog of laag, past leiding van leiding hebbenden en focus en organisatie en productie. Productieverhoging en nieuwe productie en de investeringen die daarbij horen. Ook de marketing daarvan in de wereld. Made in Suriname. Alafasi Bruya So, No Bun Baya. Im sabi yere.

door Carla Tuinfort