Controle op kansspelen noodzakelijk: ‘Straks krijgen we problemen met de jeugd’

Het lijkt een rage te worden dat kinderen loten kopen en constant aan het gokken zijn. Bij steeds meer supermarkten bestaat deze mogelijkheid, waardoor steeds meer jongeren gaan gokken. NDP-parlementariër Amzad Abdoel, noemt dit een zeer verontrustende situatie en geeft aan dat een controle op kansspelen noodzakelijk is. Zonder de controle zal de samenleving volgens hem straks problemen hebben met de jongeren. Abdoel noemt de situatie verontrustend, omdat de overheid geen mechanisme heeft om kansspelen te controleren. Dit, terwijl jongeren zelfs via hun mobiel telefoons toegang hebben tot kansspelen. Hoewel nergens in de wereld een beleid is ontwikkeld om kansspelen volledig in toom te houden, pleit Abdoel voor de oprichting van de Gaming Board, een instituut dat belast zal worden met de controle en het beleid ten aanzien van kansspelen in Suriname.

Volgens Abdoel, moeten de gevolgen van kansspelen voor jongeren niet onderschat worden. Zij kunnen gauw gokverslaafd raken en in de meeste gevallen weten zij dit niet te beheersen. Gokverslaafden zullen niet schromen al hun geld of het overgrote deel ervan te verbrassen aan gokken en dit kan voor grote problemen zorgen in gezinnen.

Abdoel wees op mannen en vrouwen die dag en nacht in de casino’s zitten en hun geld opmaken aan gokken.

Volgens de regels mogen alleen mensen die de leeftijd van 18 jaar gepasseerd zijn, gokken. Echter hebben ondernemers meer oog voor het verdienen van geld en wordt de leeftijdgrens niet adequaat gehandhaafd. Ook worden er geen klachten ingediend. Met de mobiel apps die gedownload kunnen worden, kunnen zelfs ouders niet controleren wat hun kinderen doen. “Er moeten controlemechanismen opgebouwd worden en concreet beleid gevoerd worden”, zegt Abdoel. Vanuit het parlement zal de regering op het hart gedrukt worden dit probleem serieus aan te pakken.

door Priscilla Kia

 

More
articles