‘Onderwijssector zal normaal gemanaged worden’

Het ministerie van Onderwijs wordt nu draaide gehouden door een interim minister, directeur en staf. Volgens VHP-parlementariër Riad Nurmohammed, lid van de commissie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, is dit geen probleem. “Het onderwijs zal normaal gemanaged worden. Het is op zich geen probleem, een minister of geen. “Thans maakt het niet zoveel uit wie de functie zal vervullen, want het is tot nog toe geen enkele minister gelukt om het onderwijs goed te managen”, aldus de parlementariër. Het ministerie zit net als Justitie en Politie zonder een minister, maar het is volgens Nurmohamed niet vreemd dat het zolang duurt voordat de president een nieuwe minister benoemt. De volksvertegenwoordiger wijst erop dat het kabinet alle macht naar zich toe heeft getrokken.

Hij vindt dat een ernstige zaak, het is een duidelijk signaal van de politiek en niet goed voor de onderwijssector. “We zien dat een paar ministers hun ontslag hebben ingediend en op deze posten worden adviseurs gezet.” Nurmohamed verwacht dat het kabinet dit jaar nog meer macht naar zich toe zal trekken. Opmerkelijk is dat ministers en coalitieleden veel praten, maar niet de macht hebben om wat uit te voeren.

Volgens de parlementariër speelt de politiek een grote rol hier, gezien we merken nu twee jaar voor de verkiezingen zijn. Hij zegt bekend te zijn met de werkwijze van de leider die altijd alle macht naar zich toe wil trekken. “De president geeft daarom zijn adviseurs al het werk en maakt er nu misbruik van om de adviseurs het werk te laten doen van de ministers, daarom durft geen enkele minister zelfstandig iets te doen.”

-door Kimberley Fräser-