Samenwerking met Insel Air wordt voortgezet

Jerry Miranda, minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), deelde vandaag tijdens een persconferentie mede, dat de samenwerking met de Curaçaose vliegmaatschappij Insel Air wordt voortgezet. Miranda zegt dit naar aanleiding van de kwestie rond het verlenen van toestemming aan vliegmaatschappij Insel Air om weer haar diensten aan te bieden in Suriname op de route Curaçao- Suriname en omgekeerd. De minister heeft toestemming gegeven voor de vlucht van afgelopen maandag 18 december in het belang van de passagiers. Er is volgens de minister geen enkele druk uitgeoefend op Suriname, nadat  de Curaçaose minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito, in de media aldaar had aangegeven, dat zij de SLM de landingsrechten zal ontzeggen, indien de Surinaamse regering geen toestemming verleend aan Insel Air. Volgens Miranda waren er al twee keer vluchten geannuleerd. “De feestdagen staan nu echt voor de deur, het was tijd dat de mensen naar Suriname kwamen. De minister heeft met alle partners teruggekoppeld. Er is een overlegfase geweest en de regering heeft toestemming gegeven om de vlucht van 18 december voort te zetten.” Wat nu speelt, is dat er een betalingsprobleem is, dat verder door de betrokken partijen afgehandeld moeten worden.

Om te voorkomen dat zulke situaties zich in de toekomst niet meer herhalen, heeft minister Miranda een pakket van maatregelen samengesteld en opgestuurd naar een partner op Curaçao, die moet dan de garantie geven dat Insel Air niet de derde maatschappij wordt die failliet gaat en waar Suriname nadeel van ondervindt. De minister heeft hiervoor veertien dagen uitgetrokken. Na de feestdagen zullen er concrete afspraken worden gemaakt. De minister wacht ondertussen op feedback van de partner op Curaçao over het pakket van maatregelen die de minister heeft samengesteld. Hij benadrukt dat het slechts om afspraken gaan tussen twee partijen, het is niet zo dat er een overeenkomst hiermee gepaard gaat. De minister wijst erop dat een ieder wel eens een fout kan maken.

Vast staat dat Insel Air nog een grote som geld moet betalen aan instanties in Suriname. Voor wat betreft de regeling tussen Insel Air met haar debiteuren in Suriname, te weten: SLM, Luchtvaartdienst, N.V. Luchthavenbeheer en de Associatie van Surinaamse Reisagenten, zal hebben. Deze instanties hebben toegezegd dat de samenwerking gecontinueerd zal worden. Zij zijn van mening dat als Insel Air verder in de problemen komt en de samenwerking stopgezet wordt, de kans kleiner is dat ze hun geld terug te krijgen. Geven zij Insel Air nog een kans, dan kunnen zaken rechtgetrokken worden. Ook zijn er nog 800 personen die met een ticket van Insel Air rondlopen. Deze mensen zullen tot augustus 2018 in de gelegenheid gesteld worden om hun vlucht alsnog te maken.

Door Kimberley

 

 

More
articles