Watervoorziening wordt landelijk verbeterd

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, zei gisteren in De Nationale Assemblee, dat het ministerie bezig is een landelijk programma uit te voeren voor wat betreft de watervoorziening. De minister haalde aan dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) ondanks haar gebrekkige middelen, NH tegemoet komt bij het ledigen van de noden van het district Brokopondo. Dodson haalde aan dat er samen met de Dienst Watervoorziening en SWM ervoor gezorgd zal worden dat de strategie van het ministerie ook in het achterland uitgewerkt kan worden.

Het ministerie wil samen met SWM ervoor gaan zorgen dat het binnenland ook kan beschikken over goed drinkwater.

Dit wil zij doen door de jurisdictie van de SWM te vergroten. NH is voornemens om de 150 geregistreerde dorpen middels een integraal watersysteem van water te voorzien.

Voorts zullen er volgens Dodson ook alternatieve waterbronnen beschikbaar worden gesteld.   Het grote water oppervlaktereinigingsstation in Sara kreek, dat drie dorpen voorziet van water, is volgens hem een goed voorbeeld voor gebieden die niet altijd water ter beschikking hebben. Hij haalde aan dat ondergrondse waterbronnen soms verzout zijn of in bepaalde periodes niet genoeg water bevatten. “Hetzelfde willen we gaan doen in Brokopondo, maar dan groter. We hebben al de offertes en toezeggingen van steun van SWM en Iamgold”, haalde hij aan.

Verder vertelde Dodson dat er een soortgelijk systeem voor andere dorpen in andere delen van het binnenland ontwikkeld zal worden. In Para-West zijn er werkzaamheden uitgevoerd om de watervoorziening te verbeteren. Ook zei de minister dat het masterplan van Paramaribo in uitvoering is, dag en nacht wordt daar hard aan gewerkt. Hij betreurt het dat deze werkwijze als populistisch wordt gezien.

Over de watercentrale van Commewijne haalde de NH-minister aan dat de voorbereidingen goed verlopen. De watergroep heeft volgens hem een plan ontwikkeld, dat welke nu in uitvoering is. In totaal is er 12 miljoen euro nodig om dit project van de grond te krijgen. Voor 2018 is er een bedrag van 9 miljoen euro opgenomen. Ook haalde hij aan dat de werkgroep na het project afgerond te hebben, nog twee jaar in Suriname zal zijn voor de nodige steun.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles