‘Terugbrengen pakket BaZo-verzekering eist goede voorbereiding’

Het weghalen van de dure zorg uit de BaZo-verzekering, vergt volgens VHP- parlementariër tevens arts, Dew Sharman, een goede voorbereiding. Hij geeft aan dat het terugbrengen van het pakket catastrofaal kan zijn voor de gemeenschap als dit abrupt wordt doorgevoerd. Sharman zegt dat niet moet worden vergeten, dat de nummer één doodsoorzaak in Suriname, hart- en vaatziekten betreft. De minister van Volksgezondheid heeft gisteren in het parlement aangegeven, dat de financiering van medische ingrepen waaronder hartoperaties, SEH- diensten, intensieve zorg, nierdialyse en kankerbestrijding, weggehaald zal worden uit de Basis-zorgverzekering.

De regering zal voor de financiering van deze dure zorg andere modellen uitwerken. De huidige BaZo-verzekering kan niet meer duurzaam uit de premies gedekt worden. Indien de regering volgens Sharman niet eerst afbouwt, zal dat volgens hem betekenen dat mensen dood mogen gaan. Hij benadrukt dat de alternatieven eerst gepresenteerd moeten worden door de regering alvorens het pakket wordt ingekrompen. Sharman zegt dat het daarom belangrijk is dat de minister ervoor zorgt dat alle actoren binnen de gezondheidszorg en de samenleving nauw betrokken worden bij het proces. Hij zegt dat het ook van belang is dat de regering berekent wat de gezondheidszorg kost en hoeveel zij moet innen om die te kunnen financieren.

Hij geeft aan dat het halen van middelen in de belastingsfeer een optie is, maar zegt dat dit niet ten koste moet gaan van de samenleving. Het moet volgens hem niet zo zijn dat de belasting op bijvoorbeeld frisdrank wordt verhoogd, terwijl de samenleving en de dupe van zal worden. Sharman is er een voorstander dat er een nationale discussie op gang wordt gebracht. Hij vraagt zich ook af hoe zo een medische verzekering zonder de bovengenoemde diensten genoemd zal worden.

Sharman geeft aan dat de mededeling van de minister in het parlement, duidelijk laat zien hoe erg de situatie is binnen de gezondheidszorg. Hij zegt dat de Basiszorgverzekering een van de zaken is die president Desire Bouterse heeft opgenomen in het sociaal contract met het volk. Echter merkt hij op dat de basiszorg verder aan het eroderen is.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles