Glufosaat per 1 januari 2019 verboden

De minister van Landbouw, Visserij en Veeteelt, Soerish Algoe, heeft gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement aangegeven, dat het onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat verboden zal zijn per 1 januari 2019. Op basis van vragen die gesteld werden door de leden van het parlement, gaf de minister aan dat dit besluit is genomen, omdat dit verdelgingsmiddel niet alleen een schadelijke werking heeft op planten, maar ook gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens.

Gezien er nu veel glyfosaat in de handel is, heeft de minister besloten een afbouwperiode te hanteren van een jaar om het onkruidverdelgingsmiddel te verbieden. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, haalde aan dat er een afbouwperiode van vijf jaar gehanteerd moet worden. Op die manier kunnen niet alleen de landbouwers, maar ook het ministerie zich goed voorbereiden op deze maatregel. De minister van LVV vindt deze periode te lang, gezien de diverse gezondheidsrisico’s en risico’s voor het milieu dat het gebruik van glyfosaat met zich meebrengt. Algoe haalde aan dat dit verdelgingsmiddel schadelijk is voor het lichaam, het vertraagt de celdeling bij embryo’s, ook verstoort glyfosaat processen in de bodem en vernietigt het de wortels van planten.

Glyfosaat wordt als onkruidverdelgingsmiddel veel gebruikt in Europa en in de Verenigde Staten, maar veel landen vragen zich af of het gebruik van dit middel niet verboden moet worden, gezien het kankerverwekkend zou kunnen zijn. De Europese Unie heeft onlangs besloten dat het gebruik van glyfosaat nog is toegestaan voor de komende vijf jaar. NDP-parlementariër Rashied Doekhie, is ook een voorstander van een verbod op het gebruik van dit verdelgingsmiddel, maar drukte de minister op het hart om bij zijn besluitvorming deze ontwikkelingen in Europa mee te nemen.

Zowel Jogi als parlements voorzitter Jennifer Geerlings- Simons, hebben de minister erop gewezen dat er een goed controlemechanisme moet zijn. Zij stelde dat dit middel niet in de Surinaamse landbouw gebruikt wordt, dus er mogen geen landbouwgewassen geïmporteerd worden uit landen die wel glufosaat gebruiken in de landbouw. Jogi haalde aan dat er bij schaarste tomaten en peper geïmporteerd worden vanuit Guyana, en vroeg de minister wie daar de controle over heeft. Geerlings-Simons drukte de minister op het hart om te voorkomen dat buitenlandse gewassen die bespoten zijn met dit middel, op onze markt terechtkomen, gezien glyfosaat Surinamers naar de nierdialyse stuurt.

door Richelle Mac-Nack

More
articles