Suriname in 2019 gastland Consude Games

Sportminister Dogojo ontzen

Suriname zal in 2019 optreden als organisator van de Consude Games. Deze mededeling deed minister Joan Dogojo van Sport en Jeugdzaken (S&J) in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens de behandeling van de staatsbegroting 2018. Leden van het hoogste college van staat, plaatsten kritische kanttekeningen bij het meereizen van de sportminister met de Surinaamse sportdelegatie naar Bolivia, waar de Consude Games 2017 worden gehouden.

Het assembleelid Patricia Etnel van de NPS wilde weten waarom de minister was afgereisd, terwijl het land in financiële problemen verkeert. Ook bekritiseerde het assembleelid de grootte van de delegatie en waarom er een vliegtuig gecharterd is. Volgens de volksvertegenwoordigster is charteren van een vliegtuig erg duur. “Er is geen geld”, aldus Etnel.

Ontzenuwing verkeerde info

Minister Dogojo gaf aan dat Suriname in 2019 als gastland zal moeten optreden van de Consude Games en dat in dit verband zij de bijeenkomst daarover in Bolivia heeft bijgewoond. De sportminister laakte de verkeerde informatie die door derden buiten het ministerie is doorgegeven aan de Surinaamse gemeenschap. Volgens de bewindsvrouwe was slechts een telefoontje van volksvertegenwoordigers naar het ministerie, reeds voldoende geweest om de juiste informatie te krijgen. Integendeel is de verkeerde informatie naar de media gebracht. Dogojo stoorde zich behoorlijk aan deze publicatie, waarin wordt aangehaald dat 34 leden van de Surinaamse sportdelegatie gewoon zijn gaan ‘chillen’ in Bolivia. Ook het verkeerde aantal personen in de delegatie genoemd in het bericht, droeg niet de goedkeuring weg van de sportminister. Volgens Dogojo zijn er 94 personen vanuit Suriname naar Bolivia afgereisd en niet 110 zoals in de gewraakte publicatie is aangegeven. De sportdelegatie is volgens de bewindsvrouwe samengesteld aan de hand van de vereisten van de Consude organisatie. Tussen de delegatieleden bevinden zich terzake deskundigen van de diverse sportdisciplines en ook sportjournalisten, die verslag zullen doen van het evenement.

Dogojo vindt het pijnlijk dat er leugens worden verspreid en rechtvaardigde de grote Surinaamse delegatie door te verwijzen naar de gouden medailles die reeds behaald zijn. Zij zei tijdens de ronde van de regering verdere details te zullen verstrekken en prioriteit te hebben gegeven aan het ontzenuwen van de verkeerde info die door derden is verstrekt.

Spectaculaire start 23e Consude Games

Overigens zijn de spelen op maandag 4 december op spectaculaire wijze geopend met toespraken en een defilé waarin onze sporters ook participeerden, gestoken in onze nationale kleuren en een trui van Surinames grootste telecommunicatiebedrijf. Met het aansteken van de fakkel was het startsein van de 23ste Consude Games formeel gegeven.

De Surinaamse vertegenwoordiging in Bolivia doet mee met zes sporten: schaken, volleybal, basketbal, zaalvoetbal, zwemmen en atletiek, waaronder ook atletiek voor scholieren met een beperking.

Deze Consude Games of Zuidamerikaanse Spelen zijn een sportplatform, waar scholieren van 12-14 jaar uit de diverse Zuidamerikaanse landen hun krachten meten op sportgebied.

Bijkans 2500 scholieren met begeleiders uit onder andere Suriname, Uruguay, Peru, Paraguay, Ecuador, Colombia, Chile, Brazilië, Bonaire, Argentinië en gastland Bolivia zijn vertegenwoordigd op deze editie van de Consude Games, waarin dit keer ook het Caribische eiland Bonaire participeert. Suriname doet voor de zesde keer mee aan deze Spelen.

(DRP).

uwt ‘chill bericht’ Surinaamse afvaardiging