Leiding PCS hoopt op rest subsidiegelden

Dayasankar Mathoera, leidinggevende bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), zegt dat een deel van de subsidiegelden gisteren is gestort, nadat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, had gesproken met de leiding. PCS hoopt dat het tweede deel van de subsidiegelden deze week ook uitbetaald kan worden. Hij zegt dat na veel tegenstribbelen, de bond van PCS heeft besloten om de actie on hold te zetten. Het personeel doet nu normaal zijn werkzaamheden.
“Er is slechts een deel van het probleem opgelost”, zegt Mathoera. De leidinggevende zegt dat er SRD 5.4 miljoen nodig was om de salarissen uit te betalen en de achterstallige betalingen aan crediteuren in de maanden augustus tot oktober uit te betalen. “Als de crediteuren na drie maanden geen geld ontvangen, zullen ze niet verder willen leveren. Het is wel belangrijk dat er geleverd wordt, gezien de ongeveer 300 patiënten voor wie wij zorgen.” Het ministerie van Financiën heeft slechts SRD 2.6 miljoen kunnen overmaken om de salarissen uit te kunnen betalen.
Het subsidieprobleem bij het PCS is al maanden gaande. Enkele weken terug had de directie de leden al voorgehouden dat de dienstverlening na eind november niet meer gegarandeerd zou zijn. Nadat dit nieuws het parlement gisteren bereikte, hebben de parlementariërs Diana Pokie (Abop) en Celcius Waterberg (BEP) aandacht gevraagd voor dit probleem tijdens de behandeling van de Staatsbegroting 2018. Voor minister Pengel was dit geen nieuws, hij zei dat hij op de hoogte was van de actie, maar ging niet in op de problemen waarmee het PCS kampt. Vandaag houdt de bond van het PCS een algemene ledenvergadering waarbij de situatie besproken zal worden alsook welke stappen er ondernomen zullen worden als de rest van de subsidiegelden uitblijven.