November 17, 2017


Wederom beschermde diersoort neergeschoten


November 17, 2017

Op sociale media circuleert een foto van een poema, een katachtige beschermde diersoort in ons land, die is doodgeschoten en ter verkoop werd aangeboden langs de Afobakka-weg voor SRD 4.000. Een autobestuurder die poolshoogte nam, schoot een foto van het dier en verspreidde die op sociale media met de vraag waar de autoriteiten zijn die moeten optreden. De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft bekendgemaakt dat er hard opgetreden zal worden tegen mensen die de Jachtwet overtreden. In de praktijk is daar nog niets van te merken. De foto werd al snel gedeeld door verschillende mensen. De reacties op sociale media hierover zijn verdeeld. De oorzaak voor het doden van het dier is niet duidelijk.  Sommigen stellen dat het jagen op katachtigen verboden is in ons land, anderen zeggen dat het doden van de poema uit veiligheidsoverwegingen zou zijn gebeurd. Patrick Kensenhuis, voorzitter van de vaste commissie in het parlement van het ministerie van RGB, zegt desgevraagd dat eerst onderzocht moet worden in hoeverre het waar is dat zo een geval zich heeft voorgedaan, pas daarna kunnen conclusies worden getrokken.  Kensenhuis voert aan dat hij tijdens de begrotingsbehandeling als commissievoorzitter de aandacht van de regering zal vragen voor deze kwestie. Ook wil hij weten hoe het ministerie omgaat met zaken die op sociale media worden gepubliceerd. De NDP-parlementariër zal de minister vragen in hoeverre het zit met de naleving van de Jachtwet. Recent nog kwam de Surinaamse jaguar in het nieuws, want ondanks dat dit dier bij wet beschermd is, wordt hij met uitroeiing bedreigd. Er worden wel duizenden Surinaamse dollars neergeteld voor een dier. Dit heeft tot gevolg dat ook Surinamers niet schromen om op de jaguars te jagen om geld te verdienen. Bij het ter perse gaan van deze editie had de redactie geen reactie kunnen krijgen van het ministerie van RGB. door Johannes Damodar Patak  

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249