Grote hervormingen op komst bij AdekUS

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, zegt dat Suriname te lang stil is blijven staan op het gebied van onderwijs. Tijdens de 49e Dies Natalis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdekUS), haalde hij aan, dat onderwijs een dynamische dienst is. Aangezien de wereld steeds in ontwikkeling is, moeten onderwijs en onderzoek dat ook zijn volgens hem. Gezien het land te lang stil is blijven staan, moeten er nu grote stappen vooruit gemaakt worden. De minister heeft aangegeven dat de universiteit grootse plannen heeft die zijn vervat in het Strategisch Plan AdeKUS 2017-2021. Dit plan is ook gepresenteerd door de voorzitter van het bestuur van de AdekUS, Jack Menke. De plannen zijn allemaal gericht op kwalitatief beter onderzoek, onderwijs en dienstverlening. Peneux deed de toezegging dat het ministerie deze plannen binnen zijn vermogen ruim zal ondersteunen. Hij is zich ervan bewust, dat voor het realiseren van de plannen voldoende financiële middelen nodig zijn. Het ministerie zal volgens hem deze middelen samen met de minister van Financiën, helpen vrijmaken.

Hij voegde er ook aan toe dat om de plannen te realiseren, de student een grotere bijdrage zal moeten leveren. “Het bestuur van de universiteit zal samen met het ministerie de introductie van collegegelden voor de bacheloropleidingen voorbereiden”, haalde Peneux aan. Met de introductie van collegegelden zullen volgens de minister geen schokeffecten veroorzaakt worden, wel moet men volgens hem erbij stil staan dat alles wat kwalitatief goed is, geld kost. Verder liet hij weten dat in dit proces er werkbare opties met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) zullen worden uitgewerkt.

Ook liet de minister weten dat er binnen het herwaarderingsprogramma, dat de regering bezig is uit te voeren voor het Surinaams onderwijs, er is opgenomen dat het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in 2018 een nieuw onderkomen aangeboden krijgt door de AdeKUS. Intussen is volgens de minister, een gemengde commissie onder leiding van een lid van de presidentiële commissie onderwijs, bezig dit traject uit te stippelen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles