Vreemdelingen zullen toch illegaal verblijven

Volgens Arnold Kruisland, politicus tevens oud-diplomaat, zal een groot aantal vreemdelingen in Suriname toch illegaal verblijven, vanwege de forse bedragen die de overheid vraagt voor het verlenen van een verblijfsvergunning. De kosten van de aanvraag bedragen 600 US-dollar voor vreemdelingen uit Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied en 3000 US-dollar voor vreemdelingen uit de overige gebieden.
Niet alleen in Suriname, ook in andere landen wordt aan vreemdelingen een generaal pardon gegeven, met als doel dat zij een normale status krijgen en kunnen functioneren in het dagelijks leven, maar volgens Kruisland zijn in andere landen de kosten niet zo hoog. De hoogte van de bedragen zijn niet realistisch.” De meeste vreemdelingen verrichten geen arbeid, wat tot gevolg heeft dat zij zich niet zullen aanmelden”, stelt Kruisland. Hij geeft verder aan dat er ook vreemdelingen uit Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië, in de goudsector in het binnenland werken.
Vorige week maandag mochten vier vreemdelingen hun verblijfsvergunning in ontvangst nemen en ondertekenen.
De verblijfsvergunningen werden overhandigd door Ferdinand Welzijn, waarnemend minister van Justitie en Politie (JusPol). Kruisland geeft aan dat het gebruikelijk is dat overheden op bepaalde momenten een generaal pardon geven aan vreemdelingen in hun land. “Vooral voor bepaalde vreemdelingen in het arbeidsproces wordt een verblijfsvergunning gegeven, omdat zij bekend staan bij de overheid”, zegt Kruisland.
Kruisland zegt dat het verlenen van een verblijfsvergunning een humanitaire zaak, volgens hem moet er daadwerkelijk gestreefd worden naar het legaliseren van het verblijf van de vreemdelingen. “Met deze onrealistische bedragen wordt dat doel niet bereikt”, benadrukt Kruisland. Hij geeft verder aan dat de overheid geen financiën heeft en dat dit een manier is om aan gelden te komen. “Suriname verdient zijn deviezen uit Staatsolie, de goudsector en voor een klein deel de rijstsector. Er worden leningen genomen, maar niet om de economie een boost te geven of projecten, gericht op export, te financieren. De overheid probeert daarom op allerlei manieren om aan deviezen te komen”, aldus Kruisland.

 

door Priscilla Kia

More
articles