Oktobereditie Parbode: Suralco-afval is een tikkende tijdbom

De Suralco is drukdoende na ruim een eeuw in ons land op te breken. Deze honderd jaar hebben menigeen voordeel opgeleverd, maar niet iedereen. Ex-Suralconiër Parmin Singotiko kan ervan meepraten. “Laten de Amerikanen hun rommel in de tuin van het Witte Huis gaan begraven”, roept deze klokkenluider. Singotiko trekt al dertig jaar aan de bel. Eind 1993, begin 1994, was hij meerdere malen voorpaginanieuws vanwege zijn rol toen aan het licht kwam dat Suralco bezig was met een groots geheim project. Er zou 1800 kubieke meter chemisch afval worden gedumpt in het gebied rond Paranam, zonder dat de regering vooraf op de hoogte werd gesteld. Singotiko kan zich de berging van het afval nog goed heugen. Ze hebben het op meer dan negen plaatsen en op heuvels begraven, zo’n vijf kilometer verwijderd van Paranam. Hij benadrukt dat de storting in ‘beklede’ kuilen onverantwoord is geweest. Het is de vraag of het spul gaat lekken. Het afval bevat het giftige cyanide. Als dat in aanraking komt met vocht, ontstaat er een dodelijk gas. Singotiko onthult verder dat Suralconiërs die in de potroom hebben gewerkt, niet ouder zijn geworden dan zestig. “Iedere werknemer die bij deze multinational in de potroom heeft gewerkt, is een lijk.” Hij verduidelijkt dat er gifgassen vrijkomen vanuit de smelterpotten die dodelijk zijn voor de werknemers. Singotiko is niet te spreken over de manier waarop Suralco hem heeft benadeeld, omdat hij helemaal geen benefits heeft ontvangen. Op zijn zestigste maakte hij aanspraak op voordelen, zoals opslag en vakantiegelden. Die heeft hij niet gehad. Singotiko is zeer slecht ter been. Zijn benen zijn erg opgezet en zijn ellebogen zijn ernstig verminkt. “Dit heb ik te danken aan Suralco, het bedrijf waaraan ik, vanaf 1971, 23 jaar lang mijn krachten heb gegeven. Ik hoop dat ik de afronding van mijn rechtszaak tegen de Suralco en de Staat Suriname nog zal meemaken.” Lees het hele interview in het oktobernummer van Parbode.

Zijn er radicale moslims in Switi Sranan? Parbode op zoek naar het antwoord

Op zondag 23 juli 2017 werden de islamitische broers Nasser I. (31) en Raoul A. (35) gearresteerd op verdenking dat ze een verbintenis zouden hebben met terreurorganisatie ISIS en een moordaanslag beraamden op de Amerikaanse ambassadeur in Suriname. Ze werkten in deslagerij van hun vader.Bij de buurtbewoners staan ze goed aangeschreven. Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA): “Alle burgers van Suriname hebben de taak het land te beschermen. Mochten wij dus ooit wat horen over een aanslag die zou worden beraamd, dan zullen wij dat meteen doorgeven aan de autoriteiten. Zelfs al zou het maar over een vermoeden gaan. Ik zie daarin een belangrijke taak weggelegd voor de SMA.”

‘De VHP groeit als kool’, vindt assembleelid Sheilendra Girjasing

Assembleelid Sheilendra Girjasing vertelt over de uitdagingen van Commewijne. Ook merkt hij op dat veel VHP’ers vanwege het verjongd leiderschap terugkomen naar de ‘oranje partij’.

Veneroloog Karin Sewpersad vertelt over geslachtsziektes onder Surinamers

“Bij elke besmetting van een geslachtsziekte is het belangrijk om de waarheid tot op het bot te achterhalen”, stelt veneroloog Karin Sewpersad.

Mediastrijd om Suriname: de invloed van de Nederlandse pers rond de jaren ‘80

Ellen de Vries deed promotieonderzoek naar de rol van de Nederlandse en Surinaamse media tijdens de militaire en postmilitaire periode in de berichtgeving en beeldvorming over Suriname en de relatie met Nederland. Parbode las het werk en sprak erover met de onderzoekster.