Sharman juicht idee huisartsenposten toe

Voor de toegankelijkheid van de medische diensten en de beschikbaarheid van essentiële medicijnen, kijkt de regering in de richting van het instellen van verschillende huisartsenposten. Dit kwam naar voren tijdens de jaarrede die vrijdag in De Nationale Assemblee werd gehouden door waarnemend president Ashwin Adhin. Dew Sharman, arts, geeft aan achter dit idee te staan, omdat de meeste artsen na 19.00u of 20.00u niet meer beschikbaar zijn.

Sharman is van mening dat er gewerkt moet worden aan de beschikbaarheid van huisartsen, voorts moeten er goede afspraken gemaakt worden met de diverse actoren binnen de sector. De huisartsenposten zullen na de reguliere polikliniektijden van de huisartsen van 19:00u in de avond tot 07:00u in de ochtend geopend zijn voor alle spoedeisende gevallen in de huisartsengeneeskunde. Sharman zegt dat de RGD-gezondheidscentra te Latour en Lelydorp, van 07.00u tot 23.00u open zijn. “ Vooral deze posten moeten geëvalueerd worden. Men moet weten hoeveel patiënten de centra bezoeken, welke artsen daar werkzaam zijn, wat de kosten zijn en hoe de toeloop van patiënten naar deze centra is”, stelt Sharman.

Hij is verder van mening dat evaluatie belangrijk is om te voorkomen dat de overheid in financiële problemen komt vanwege de hoge kosten.

“Als er is geïnvesteerd in een huisartspost en de toeloop van patiënten is marginaal, moeten de artsen toch betaald worden. Op den duur zit de overheid met hele hoge kosten, terwijl er niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de dienst”, zegt Sharman.

Een ander aspect dat Sharman aanhaalt, zijn de openingstijden van apotheken. “Als er huisartsenposten met langere openingstijden komen, moeten ook de apotheken langer open zijn. Als een patiënt een recept krijgt, moet het medicijn ook gehaald kunnen worden, anders is het probleem van de patiënt wel aangehoord, maar niet verholpen”, stelt Sharman.

Adhin haalde aan dat met het instellen van de huisartsenposten de Spoed Eisende hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in belangrijke mate zal worden ontlast waardoor het ziekenhuis zich beter toe kan leggen op de gecompliceerde gevallen. Sharman zegt dat het een stukje cultuur is van mensen om naar het AZP te gaan als de artsen niet beschikbaar zijn. Hij vindt dat er een voorlichtingscampagne opgezet moet worden voor de samenleving die hen aanmaant de huisartsenposten te bezoeken, gezien de posten zullen functioneren als ‘triage station’ voor het doorsturen van de gecompliceerde gevallen naar de SEH. “De mensen kunnen dan eerst de huisartspost in hun buurt bezoeken en hoeven niet onnodig lange afstanden af te leggen naar de SEH”, aldus Sharman.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles