Genoeg kip voor decemberperiode

De importheffing van kip en kipproducten van 20 procent naar 40 procent, is sinds 1 september in werking getreden. Er moet nu een wetsvoorstel gestuurd worden naar het parlement en als alles goed verloopt, zal dat binnen zestig dagen bekrachtigd moeten worden. De bedoeling is dat met deze maatregel de lokale kipsector gestimuleerd wordt. Peter van Dijk, directeur van Sranan Fowru, hoopt dat de regering er snel werk van maakt, want als de beschikking vervalt, dan is alles tijdverspilling geweest. Hij zegt dat de lokale producenten een derde van de markt  van kip voorzien. Elk jaar wordt de productie in de feestmaand december verhoogd met 20 procent, omdat de vraag dan groter is. Van Dijk zegt dat door het invoeren van de importheffing, er meer geproduceerd zal moeten worden in die periode, zodat een groot deel van de bevolking voorzien kan worden van lokale kip. Momenteel wordt de markt voor tweederde deel voorzien van Braziliaanse kip, maar door de importheffing zal dit langzaam afnemen. In het begin zal het volgens Van Dijk misschien een beetje moeilijk gaan, maar het doel zal zeker gerealiseerd worden.

De pluimveesector is nog bezig de productie op te voeren zodat zij een groter deel van de markt kan voorzien van kip.

Combé Markt is samen met nog vier anderen, de importeur van Braziliaanse kip. De vijf importeurs voorzien twee derde deel van de markt van buitenlandse kip. Radjen Ramsoedit, onderdirecteur van Combé Markt, zegt dat er vanwege de koopkrachtdaling 50 procent minder producten worden geïmporteerd. Hieronder vallen ook kip en kipproducten. De verhoging van de importheffing zal eraan bijdragen dat de consument nog minder kip zal kopen, vandaar dat Combé nu ook minder kip importeert. Voor de laatste partij heeft de importeur de nieuwe importheffing van 40 procent betaald. “Mocht de beschikking vervallen, dan is dit een verlies voor ons”, aldus Ramsoedit. Hoewel Combé Markt nu minder inkoopt, is Ramsoedit ervan overtuigd dat er genoeg kip beschikbaar zal zijn in de drukke maand december. Hij zegt dat er goed bevoorraad zal worden.

De minister van Handel, Industrie & Toerisme, Ferdinand Welzijn, denkt positief over de werking van deze wet. Het ministerie zegt dat er alles aan gedaan zal worden om de prijs van de lokale kip stabiel te houden. Om eventuele schaarste te voorkomen, zal de overheid extra maatregelen treffen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles