GEWOON NIET OP TE BRENGEN

Het ministerie van Justitie en Politie is met begtrekking tot het ingestelde Generaal Pardon voor illegaal in ons land vertoevende vreemdelingen c.q. immigranten die destijds op legale wijze ons land zijn binnengekomen, niet van plan op zijn schreden terug te treden en gaat glashard door tarieven van 600 US-dollar en 3000 US-dollar van de verschillende categorieën vreemdelingen te eisen. Zoals bekend, moeten vreemdelingen uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika 600 dollar afdragen voor een verblijf van 2 jaar in ons land en mensen met andere nationaliteiten zijn thans verplicht 3000 US-dollar aan de staat te voldoen.
Hoe de regering aan een dergelijke discriminatoire regeling is gekomen, is absoluut niet duidelijk. De enige uitleg die wordt gegeven, is dat deze buitenlanders vrijwel dezelfde bedragen zouden moeten neertellen als ze vroegtijdig weer naar hun land van herkomst zouden terugreizen. Er is door deze redenering sprake van een drukstelling ten opzichte van de groep illegalen, van wie gewenst wordt dat ze zich nu komt registreren en de bedragen, zoals voormeld komt neertellen. We hebben eerder gesteld, dat het overgrote deel van de hier te lande aanwezig zijnde buitenlanders, tot de economische vluchtelingen behoort en hierheen is gekomen om een beter bestaan op te bouwen.
Deze mensen hebben met de grootste moeite hun reis naar Suriname kunnen bekostigen en zijn over vrijwel de gehele linie armlastig en kunnen het hoofd ook hier nog maar nauwelijks boven water houden. Haïtiaanse immigranten die hier vertoeven en vaak heel hard werken om te kunnen overleven, hebben de 600 dollar gewoon niet om aan een legaal verblijf voor de komende 2 jaar te komen. De voor deze mensen zeer hoge en onbetaalbare bedragen vormen dan ook een beletsel om zich te registreren voor een legaal verblijf. Het gaat dan niet om onwil maar om onmacht, gezien de sociale positie waarin deze mensen zich bevinden. Een lokaal verschijnende krant meldde dat het nog geen stormloop tot gevolg heeft gehad op de eerste dag van de registratie in het Surpost-gebouw. We hadden niet anders verwacht, gezien het feit dat wij heel goed weten in wat voor positie de meeste illegalen zich bevinden. Neem bijvoorbeeld de lokale kosten die gemaakt moeten worden om hier te overleven. Velen moeten ook nog huurpenningen in dollars of euro’s ophoesten, dat geschiedt al met de grootste moeite. Waar moet het extra geld dan vandaan komen om aan het generaal pardon te voldoen? Suriname heeft bepaalde werkkrachten nodig, vooral in de landbouw en die werkers zijn in ons land bij onze eigen mensen steeds schaarser. En groot deel van de landbouwers op de Surinaamse akkers bestaat uit mensen die elders het levenslicht zagen. Moeten we deze mensen thans met een plukregeling die alles heeft van flessentrekkerij, het land uitdrijven? Dat deze regering te maken heeft met een faillissement wordt steeds duidelijker en dat deze generaal pardonregeling ook daar alles mee te maken heeft. Niet alleen Surinamers worden door dit kabinet op allerlei manieren geplukt, nu zijn de illegaal in ons land verblijvende vreemdelingen het volgende doelwit.
Het generaal pardon moet daarom ook gezien worden als een vreemdeling zeer onvriendelijke maatregel. Deze regering doet er dan ook verstandig aan op haar schreden terug te treden en een regeling te treffen die voor alle partijen acceptabel is en absoluut niet discriminatoir overkomt.

More
articles