Gemeenschap merkt transitie Fernandes Bakkerij

Fernandes is nu in de afrondingsfase van haar nieuwe bakkerij. Het totaal nieuwe gebouw van de Fernandes Bakkerij, gesitueerd aan de Kerkampweg, zal medio november officieel worden geopend. De komende weken zal de migratie van productiemachines van de oude naar de nieuwe locatie plaatsvinden en zullen ook nieuwe productielijnen worden geïnstalleerd. Dit betekent dat de bakkerij op bepaalde momenten korte onderbrekingen zal hebben in het productieproces met als gevolg dat er wat stagnatie kan plaatsvinden. Het is dan ook een feit dat de gemeenschap ook heeft gemerkt dat de bakkerij in een transitiefase zit. De klachten op social media over de producten van de bakkerij, zijn ook aangekomen bij het bedrijf en Kurt van Essen, directeur van Fernandes Bakkerij, zegt dat zij zich ervan bewust zijn dat de overgang heel wat ongerief met zich meebrengt, maar de gemeenschap kan erop rekenen dat Fernandes bij de opstart van haar nieuwe fabriek, de nieuwste technologie en innovatie zal verwerken in haar productassortiment. De volledig geautomatiseerde fabriek zal ervoor zorgen dat Fernandes haar trouwe klanten weer zal voorzien van de beste producten, zoals zij dat gewend zijn.

Oud naar Nieuw

“In 2015 is het plan goedgekeurd voor de nieuwe bakkerij. Dit plan was al geruime tijd uitgewerkt, maar vanwege interne zaken getemporiseerd. Uiteindelijk toen het plan af was en het financiële aspect ook afgerond was, werd het goedgekeurd en zijn wij gestart. Dit moest wel, want de oude fabriek aan de Kernkampweg in de bocht, had zijn tijd gehad en de Fernandes Bakkerij is ISO 22000 gecertificeerd. Op basis daarvan moet je bouwkundig voldoen aan nieuwe standaarden. Het doel van mij is altijd geweest om er een witte jassen bedrijf van te maken, je moet van de vloer kunnen eten. Het is een bakkerij en moet daarom erg schoon en netjes zijn, en dat kan”, aldus Van Essen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Nu staat de bakkerij aan de vooravond van de opening. Op 15 november aanstaande, zal de nieuwe bakkerij formeel worden geopend. “Afgelopen weekend is men begonnen met de verhuizing van de productiefaciliteiten/-afdelingen en dat is niet eenvoudig. Wanneer een nieuwe fabriek wordt gebouwd en je produceert nog niets, dan is er ook niets aan de hand. Maar in dit geval is Fernandes Bakkerij niet zo een bedrijf, omdat zij inmiddels al langer dan 50 jaar een grote speler is op de Surinaamse markt. Hierdoor heeft zij een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen voor de broodvoorziening van het land. Met de komst van onze nieuwe bakkerij, zorgen wij voor capaciteitsuitbreiding, modernisering en dat wij de komende tien jaar toekomstbewust en verantwoord bezig kunnen zijn”, zegt Van Essen. De nieuwe bakkerij is een hele nieuwe omgeving voor zowel de directie, management als het personeel van de bakkerij.

Volledig geautomatiseerd

Fernandes Bakkerij heeft geprobeerd zonder dat de markt er veel van merkt, het machinepark uit te breiden met nieuwe productielijnen. De nieuwe productielijn van brood is een volledig geautomatiseerde lijn, dit betekent dat er gedurende het proces niet meer kan worden bijgestuurd. “De bakkerij kent vaste recepturen voor haar producten, en als je het recept aanhoudt dat is afgestemd op een eerdere productielijn, dan kan het zo zijn dat wanneer je overgaat naar een geheel nieuwe productielijn, je het recept moet aanpassen. Momenteel zijn wij op drie fronten tegelijk bezig met de migratie: aanpassingen in de receptuur, bijstellingen van het productieproces en verhuizing van de oude locatie naar de nieuwe”, vertelt de directeur.

Recept en procesinstellingen

“De receptuur is door de jaren heen ontwikkeld met onze partners in het buitenland. Het vraagt een enorme inspanning om dit bij te stellen, omdat het nauw verbonden is met de proces parameters en instellingen van het machinepark. Een andere complexiteit is dat veel uit het buitenland moet komen. Dit betekent dat condities die hier gelden, in het buitenland nagebootst moeten worden in ‘proefbak’ omgevingen, om zodoende de juiste samenstelling van ingrediënten te krijgen om kwalitatief goede producten te kunnen maken”, zegt Van Essen.

Verder wordt er gekeken naar de procesinstellingen. Deze procesinstellingen werken met volledig geautomatiseerde productielijnen en geven daardoor een nieuwe dimensie aan bakken. Vanaf de mixer, de opmaak, narijskast tot de oven, moet alles volledig op elkaar afgestemd zijn. Vochtigheid van het product, het klimaat in de narijskast en de afstelling van ovens, moeten synchroon lopen. Daarnaast is de receptuur erg belangrijk. Ook dit moet afgestemd worden op de productieparameters. “Je begrijpt wel dat dit proces enkele weken tot maanden in beslag neemt om de kwaliteit te bereiken die Fernandes voor ogen heeft en die onze klanten verwachten”.

Social media en klachten

Op social media uiten klanten die een bepaalde kwaliteit gewend zijn van de Fernandes Bakkerij, hun misnoegen en vertellen zij over hun slechte ervaringen. “Wij begrijpen dat onze klanten wat gewend zijn, maar door één slechte ervaring, lijkt alles in één keer slecht. Wij weten dat dit te maken heeft met de prijsaanpassingen, helaas kunnen wij daaraan niet veel doen, omdat alle grondstoffen worden geïmporteerd, maar we proberen de prijzen altijd zo betaalbaar mogelijk te houden en de kwaliteit zo hoog mogelijk”, zegt Van Essen. Ook vertelt de directeur dat zij hard aan de weg timmeren om nieuwe recepturen en producten te ontwikkelen. “Dit wordt gedaan in de nachtelijke uren, omdat Fernandes Bakkerij een verantwoordelijkheid heeft voor wat betreft haar reguliere productie. Wij hopen dat onze klanten begrip kunnen tonen, dat het in dit proces niet gaat om een oventje en een mixertje en brood dat handmatig eruit wordt gehaald als het bruin is, dit is een complex proces”, zegt Van Essen. Fernandes Bakkerij streeft ernaar om vooruitstrevend en innovatief te zijn door de beste producten te leveren op internationaal niveau voor hun klanten. Dit kunnen zij alleen doen door te investeren. “Alhoewel wij tegenwoordig leven in een moeilijke tijd, zijn we een van de weinige bedrijven dat is blijven investeren en dat projecten afrondt. De continuïteit is voor ons essentieel, daarom willen wij de mensen die klachten hebben en ontevreden zijn over onze producten, graag informeren en volgend jaar zelfs uitnodigen om te komen kijken in onze keuken.” Van Essen is van mening, dat als mensen meer inzicht hebben in zaken en wat uitleg krijgen over de organisatie, dat zij meer begrip zullen tonen. Alles wat Fernandes Bakkerij doet, is in het belang van een ieder die haar producten consumeert.

Verhuizing

Tot slot is het team van de bakkerij ook bezig met het verhuizen van installaties. “Hiertoe moet voorraad opgebouwd worden zodat wij onze producten op de markt kunnen blijven aanbieden. Tevens moeten er specialisten uit het buitenland erbij worden gehaald om risico’s van storingen en opstartproblemen te voorkomen. Dit vraagt om goede afstemming en coördinatie en een strakke planning inclusief het inbouwen van back-up en ‘what-if’ scenario’s”, zegt Van Essen.

-door Gladys Findlay-

 

More
articles