Lichte schaarste aan lokale kip vanwege extreme hitte

De afgelopen dagen was er sprake van extreme hitte, met als gevolg dat de pluimveesector in problemen kwam. Peter van Dijk, directeur van Sranan Fowru, zegt dat de pluimveesector gewend is dat er in deze periode een aantal kippen sterft vanwege de hitte, maar de afgelopen dagen lag het aantal zeker 10 procent hoger dan normaal. Winkels maken zich zorgen, omdat er heel wat klanten zijn die speciaal Surinaamse kip willen kopen. Van Dijk geeft aan dat de vraag naar lokale kip nu enigszins zal afnemen, omdat de vakantie zo voorbij is, wat betekent dat de druk van de vakantiegangers minder zal worden. Op dit moment is er sprake van een klein tekort, maar volgens de directeur zal het niet lang meer duren voordat er weer optimaal kip geleverd kan worden.

Aan de hitte kan er weinig gedaan worden, maar er kunnen wel voorzorgsmaatregelen getroffen worden om de productie te verhogen. Een van de manieren om de kippen te beschermen, is om geautomatiseerde hokken op te zetten. Voor de pluimveesector is dit wel een grote investering. “Het is een investering van US-dollar 200.000 en veel boeren kunnen zich dit niet permitteren”, zegt Van Dijk.

Een ander zorgpunt is dat de invoerrechten op kip en kipdelen die per 1 september met 40 procent verhoogd zou worden, nog niet in werking is getreden hoewel de minister van Handel, Industrie & Toerisme, Ferdinand Welzijn, deze maatregel voor de tweede keer heeft aangekondigd. Dit betekent dat de import van kip nog niet is afgenomen, wel hebben veel importeurs de prijzen inmiddels verhoogd, waardoor de vraag naar lokale kip is toegenomen. De pluimveesector is bezorgd hierover, er kan namelijk nog niet ingespeeld worden op deze behoefte, daardoor zal eerst de productie verhoogd moeten worden.

-door Kimberley Fräser-