‘Oplossing crisis gezondheidszorg niet gegarandeerd’

Volgens VHP-parlementariër Dew Sharman tevens lid van de vaste commissie Volksgezondheid, is de begroting van het ministerie van Volksgezondheid dan wel goedgekeurd, maar dat biedt geen garantie om de crisis in de gezondheidszorg te kunnen oplossen. De begroting van het ministerie is afgelopen dinsdag met 33 stemmen goedgekeurd. Sharman geeft aan teleurgesteld te zijn in de parlementariërs die de begroting hebben goedgekeurd, omdat de sector in een noodsituatie verkeert. Sharman geeft aan dat de begroting alleen aangeeft wat er gedaan zal worden, maar een visie over hoe de crisis tegen te gaan, ontbreekt. “Vaccins zijn schaars, ziekenhuizen staan op de rand van faillissement, er is een tekort aan nierdialysefaciliteiten en er is nog veel meer dat voor problemen zorgt binnen de sector.

De nood en de beperkingen zijn hoog. De president gaat naar Cuba voor zijn eigen gezondheid, maar de rest van de samenleving blijft achter met de crisis in de sector”, voert Sharman aan.

Ten aanzien van het subsidiëren van ziekenhuizen, zegt Sharman dat de financiële injecties nodig zijn om de zorg op poten te houden. “Er moeten serieuze expertises komen, er moet gewerkt worden aan de inrichting van de zorg, zodat de efficiëntie optimaal kan zijn, daarnaast moet voorzien worden in alles dat zich als nood presenteert”, zegt Sharman. Ook is hij het er mee eens dat er transparantie moet zijn in de besteding van de subsidiegelden, zodat de overheid efficiënt te werk kan gaan. Verder haalt hij aan dat er een financiële reorganisatie moet komen binnen de gezondheidszorg.

Hij is van mening dat de zorg vanuit verschillende kanten bekeken moet worden. “De zorg behoeft veel aandacht en er is visie nodig om van de zorg in Suriname toch het beste te maken”, zegt Sharman. Hij haalt als voorbeeld aan dat de automatisering is opgenomen in de begroting, maar de effecten daarvan zullen pas na vijf tot tien jaar zichtbaar zijn. Volgens Sharman is er een aantal zaken dat nu prioriteit is, zoals het kopen van medicijnen en financiële transparantie bewerkstelligen.

door Priscilla Kia

 

More
articles