Etnel wil betere begeleiding leerlingen LBO

De leerlingen van het Lager Beroepsonder-wijs (LBO) die zijn afgewezen, krijgen de gelegenheid om opnieuw examen te doen in de algemeen vormende vakken waarvoor een onvoldoende is behaald. NPS-parlementariër Patricia Etnel, zegt dat het goed is dat deze leerlingen een tweede kans krijgen, maar vindt ook dat de coaching en begeleiding van deze leerlingen beter gestructureerd moet worden.

Etnel zegt dat het niet correct is als het ministerie dit voortzet. “Zo gaan we niet om met het onderwijs. Dit geeft aan dat wij nu al moeten nagaan hoe zaken beter aan te pakken, zodat dit het volgend schooljaar niet het geval is. Er moet nu al gekeken worden hoe de leerlingen beter kunnen presteren”, stelt Etnel.

Met deze maatregel biedt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), de afgewezen studenten een herkansingsmogelijkheid. Robert Peneux, minister van Onderwijs, gaf aan dat de leerlingen voor het eerst hebben deelgenomen aan het examen LBO nieuwe stijl en dus geen oude examenwerkjes hadden om mee te oefenen.

Etnel zegt dat het positief is dat de minister de studenten tegemoetkomt, maar pleit tevens voor een evaluatie, omdat door het geven van herkansingen op deze manier, er gewerkt wordt aan normverlaging van het onderwijssysteem. Overigens vindt Etnel dat het ministerie het hele schooljaar had om te zien wat er zou gebeuren, zodat er werk van gemaakt kon worden.

De examenresultaten van het LBO waren erg teleurstellend. Peneux zegt dat hij gezakte LBO-leerlingen die drop-out dreigen te worden vanwege gebrek aan vervolgopleidingen, in de schoolbanken wil houden door ze een tweede kans te geven. De minister gaf ook aan dat het curriculum zal worden geëvalueerd, zodat het afgestemd is op het beginniveau van de LBO-leerlingen.

De leerlingen die aanspraak maken op de herkansing, kunnen zich tussen 21 en 31 augustus aanmelden op het ministerie, waarna de examens uiterlijk 31 oktober worden afgenomen. De leerlingen zijn verplicht deel te nemen aan de bijscholingslessen die vooraf gaan aan het herexamen. Het ministerie heeft een beroep gedaan op het Imeao, Amto en Natin, om deze leerlingen te plaatsen als ze het examen hebben gehaald.
-door Priscilla Kia-

 

More
articles