‘Gezinsplanning en begeleiding harder nodig dan vooroordelen’

NPS-parlementariër Patricia Etnel, is van mening dat gezinsplanning en begeleiding, harder nodig zijn dan vooroordelen. Dit zegt zij naar aanleiding van de vele kritiek die wordt geleverd op de 37-jarige Natasha van Dalen die onlangs is bevallen van een drieling en de zorg voor de kinderen niet helemaal kan dragen.

De moeder heeft al acht kinderen en met de komst van haar drieling, heeft ze elf kinderen te verzorgen.

Haar nog thuiswonende 16-jarige dochter heeft een baby van vier maanden, in totaal zijn er dus twaalf kinderen. De moeder kon de zorg voor haar kinderen niet bekostigen, vandaar dat ze zocht naar de nodige ondersteuning vanuit de overheid. Vooral op sociale media wordt er veel kritiek geleverd op de moeder, unaniem vindt men dat het niet verantwoord is om kinderen te krijgen als je de zorg daarvoor niet kunt bekostigen.

Volgens Etnel moeten mensen niet hameren op het niet krijgen van kinderen, maar op begeleiding. “Het ontwikkelen van het sociaal beleid in Suriname is daarom heel belangrijk en daarom kan men onmogelijk 1.4 miljoen begroten voor gezinsplanning. De overheid moet veel studie doen hierover, omdat er een heleboel factoren bij komen kijken’, stelt Etnel. Intussen is het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting deze moeder tegemoet gekomen. Zij heeft al een bedrag van 11.250 SRD ontvangen, bedoeld voor huur en andere dringende benodigdheden. Dit is overigens geen extra bedrag, de moeder had al recht op financiële bijstand na de geboorte van de drieling, alleen was die nog niet uitgekeerd. Eergisteren mocht de moeder ook SRD 3750 ontvangen, welke zij elke maand, vijf jaar lang zal ontvangen. Etnel om een reactie hierop gevraagd, zegt dat zij in dit geval voorstander is van de financiële steun, omdat het vooral in deze tijd nog zwaarder is voor ouders om een drieling te verzorgen.

Etnel zegt dat de financiële steun beter is dan dat de overheid de spullen voor de moeder koopt, omdat het kan zijn dat de spullen op zich laten wachten, maar het moet niet alleen blijven bij financiële steun, ook begeleiding in dit proces is nodig volgens haar. “De begeleiding is nodig, zodat de mensen weten hoe zij moeten omgaan met de middelen. Als de ouders of ouder geen baan hebben, zou de overheid ook daarin moeten voorzien”, meent Etnel.

door Priscilla Kia

 

More
articles