Eerste kwartaal 2017: Suriname exporteert het meest naar Zwitserland, VAE en België

Suriname heeft in het eerste kwartaal van 2017 het meest naar Zwitserland geëxporteerd. Dit kwam vandaag naar voren tijdens een persconferentie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in verband met de publicatie van de ‘Handels-statistieken 2014-1ste kwartaal 2017’.

Naast de exporten naar Zwitser-land, exporteert ons land het meest naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en België. 96 procent van onze totale exporten gaat naar de top 15 van de landen waar ons land naar exporteert.

Gelet op de belangrijkste handelspartners, heeft Suriname in het eerste kwartaal van 2017 het meest geïmporteerd uit de Verenigde Staten van Amerika, Nederland en Trinidad & Tobago. Berekend over de groep van de 15 grootste handelspartners, bedragen de importen 86 procent van de totale importen.

Aangezien mijnbouw en aan  mijnbouw gerelateerde producten een belangrijke rol spelen in de Surinaamse economie, is besloten om een tabel te publiceren met gecombineerde exporten (aluinaarde, niet-monetair goud, ruwe olie, steenslag en cement) als hoofdgroep en de groep overige (rijst, overige landbouwproducten, vis en garnalen, hout en houtwaren, drank en overige). Met een bedrag van 295 miljoen US-dollar, bedroeg de export uit de hoofdgroep 85,8 procent van de totale exporten in het eerste kwartaal van 2017.

De inhoud van de publicatie bestaat uit de handelsbalans, de handelsdata van de verschillende classificatiesystemen, de handelsblokken, de belangrijkste handelspartners, belangrijkste exportgroepen en de belangrijkste importgroepen. Bij het publiceren wordt de geheimhouding van de bedrijven altijd in acht genomen.

Chanderbali Rampersad, hoofd van de afdeling Handelsstatistieken, gaf aan dat de handelsdata  belangrijk is voor het ontwikkelen van een handelsbeleid met het buitenland, het bepalen van het algemeen economisch beleid en de planning van de infrastructuur. De handelsstatistieken worden verdeeld in importstatistieken, exportstatistieken en weder-exporten, waarbij het ministerie van Financiën, de grootste databron is. De verwerking van de data vindt plaats via eurotrace, een speciaal computerprogramma voor het verwerken van handelsdata. De cijfers worden gepubliceerd in verschillende classificaties, namelijk het Geharmoniseerde Systeem op basis van het materiaal bestanddeel, de Standard Internationaal Trade Classification op basis van de mate van verwerking en economisch eigen gebruik en de Economische Goederen Groep (EGG).

Guilliano Koornaar, manager Economische Statistieken, ging in op de inhoud van de publicatie. “De handelsbalans is het verschil tussen de totale importen en exporten. Als de exporten groter zijn dan de importen, is er sprake van een positieve handelsbalans. Omgekeerd is er dan sprake van een negatieve handelsbalans”, zegt Koornaar. De handelsbalans in het eerste kwartaal van 2017 was positief met exporten van 344 miljoen US-dollar tegenover importen van 271 miljoen US-dollar. De importen en exporten worden ook verdeeld over de handelsblokken, namelijk ASEA, EU, MERCOSUR, NAFTA, CARICOM. Gelet op de totale exporten en importen naar de handelsblokken, heeft Suriname over alle perioden meer geïmporteerd dan geëxporteerd naar de diverse handelsblokken met uitzondering van de NAFTA.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles