Nieuw curriculum voor LBO-leerkrachten

De Lerarenopleiding Beroepsonderwijs (LOBO) heeft vandaag in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand (VVOB), de tussentijdse resultaten van het ontwikkelwerk gepresenteerd. De resultaten zijn gepresenteerd door de Lobo-ontwikkelwerkgroepen en zijn afkomstig van een programma waarvan de eerste stappen reeds in 2014 gezet waren. Dit programma, het meerjarenprogramma ‘Progress LBO’, is officieel gestart in 2017 en het ligt in de bedoeling dat het in 2021 afgerond wordt.

Hans de Greve, program manager bij VVOB, vertelt in gesprek met De West, dat leerkrachten van het Lager beroepsonderwijs (LBO) middels dit programma in staat zullen zijn om beter onderwijs te verzorgen. Het programma omvat niet alleen het praktijkgedeelte, de LBO-leerkrachten krijgen ook een sterke pedagogische bagage. Het doel van dit meerjarenprogramma is tevens om vernieuwingen te brengen in het LBO waardoor het onderwijs goed aansluit op de behoeften van de arbeidsmarkt. Hierbij werkt Lobo onder andere aan het opleiden van hun studenten in een positief klasklimaat en(vak)didactiek. De Greve geeft aan dat er bij de uitvoering van dit programma vooral gelet zal worden op de praktijkvakken, de leerkrachten die dergelijke vakken verzorgen, moeten vakmannen of vakvrouwen zijn, maar tegelijkertijd moeten zij ook de nodige competenties beheersen om hun kennis op een goede didactische manier over te dragen. De Greve voegde eraan toe dat deze leerkrachten ook moeten weten om te gaan met problemen van de leerlingen en daarvoor is een sterke pedagogische bagage nodig.

De ontwikkelgroepen hebben hedenmorgen aan alle betrokken Lobo-docenten, de eerste resultaten en bevindingen gepresenteerd. Op basis van deze resultaten en de lessen die hieruit getrokken worden, wordt de verdere vernieuwing van het curriculum de komende maanden en jaren vormgegeven. De Greve legt uit dat het in de bedoeling ligt dat alle richtingen in Lobo bij deze vernieuwing betrokken zullen worden.

Lobo is de Lerarenopleding Beroepsonderwijs in Suriname en is een driejarige avondopleiding op hbo-niveau. Lobo is ontstaan in 1994 als gevolg van een herstructurering van OLNO, de Opleiding van Leraren Nijverheidsonderwijs, de toenmalige lerarenopleiding van het beroepsonderwijs.

Deze onderwijsvernieuwingen worden gefaciliteerd door de VVOB in het kader van het Progress LBO-meerjarenprogramma. Progress LBO wordt volledig gesubsidieerd door de Belgische overheid.

-door Richelle Mac-Nack-

 

 

More
articles