Hoefdraad: ‘Geen enkele asfaltplant gekocht’

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontkent dat de Staat Suriname een ultra moderne asfaltplant heeft gekocht. Betalingen van de overheid worden door zijn ministerie geaccordeerd en voor een asfaltplant is nog geen fiat gegeven. “Absoluut niet, u ziet mij nog niet betalen, terwijl zaken nog in proces zijn.”
Dit zei Hoefdraad afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA), naar aanleiding van vragen die gesteld werd door VHP-parlementariër Chan Santokhi. Volgens de politicus zou de minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C), Jerry Miranda, de indruk hebben gewekt dat de plant reeds is aangeschaft, ook had hij gezegd het parlement te zullen uitnodigen voor een demonstratie. Dat was voor Santokhi reden genoeg om te vragen of Suriname reeds in de buidel heeft getast om euro 2,7 miljoen neer te tellen voor de asfaltplan. Op basis van openheid wilde de volksvertegenwoordiger een reactie van Hoefdraad. Santokhi ging zelfs verder door te stellen begrepen te hebben dat de regering bezig is haar aandelen bij de diverse bedrijven te inventariseren en dat ze vergevorderde plannen heeft om die te verkopen. “Bij een niet nader te noemen bank zou dat al het geval zijn”, zei de VHP-topman. Santokhi gaf aan, dat Financiën niets daarover heeft vermeld in het Ontwikkelingsplan of de begroting, dus moet er volgens hem duidelijkheid gegeven worden. Ten aanzien van de asfaltplant, zei de bewindsman, dat het parlement de documentatie heeft ontvangen en daarover zelf een oordeel mag vellen. Hij verwelkomde het plan wel, omdat met de plant de staat voor miljoenen bespaard zal worden. “In heel wat gevallen is de overheid ‘overpriced’ met ook nog nog prulwerk”, zei hij. Daaraan moet een eind worden gemaakt. Er komt ook een inventarisatie van leveranciers die gelijk op de blacklist geplaatst worden nadat ze slechte prestaties hebben geleverd.
Minister Hoefdraad bevestigde dat de regering wel interesse heeft om haar aandelen ten verkoop aan te bieden en hierdoor haar participatie in de economie terug te nemen. Het is volgens de bewindsman geen nieuw ding, omdat hij vaker heeft gesproken over privatisering. Intern wordt er met de relevante actoren gediscussieerd en zo gauw het traject duidelijk is, zal de regering de weg naar het parlement bewandelen. “Er is niks alarmerends aan de hand”, zei Hoefdraad. De overheid heeft volgens hem te veel bedrijven om zich mee bezig te houden en het is de bedoeling dat de staat teruggaat naar haar kerntaken. “Het is helemaal geen kwestie van achterbaks doen, want als je 51 procent aandelen hebt, is het nauwelijks mogelijk dit te doen”, aldus de reactie van Hoefdraad.