Nesty eeuwige bron van inspiratie

 

Xiomara Getrouw vormt samen met schoolslagzwemster Evita Leter de Surinaamse delegatie die aantreedt tijdens de WK in Boedapest.

 

Wie ‘Suriname’ en ‘zwemmen’ zegt, zegt Anthony Nesty. Nog wel, lacht Xiomara Getrouw.
De 23-jarige specialiste op de 50 meter rugslag vormt samen met schoolslagzwemster Evita Leter de Surinaamse delegatie die aantreedt tijdens de WK in Boedapest. En ofschoon haar 30,74 in de series, goed voor de 47e klassering, wellicht anders doet vermoeden, heeft ze grootste plannen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Dáár moet het over drie jaar gebeuren. ,,Ik droom ervan de tweede Nesty te worden.”
In de voetsporen treden van de man die goud won op de 100 vlinder tijdens de Olympische Spelen van 1988 is Seoel, dus. Getrouw heeft daartoe nog een lange weg te gaan. Zwemmen is Suriname in namelijk vooral roeien. Met de riemen die je hebt, wel te verstaan. Zelf heeft ze het geluk te studeren in de Verenigde Staten.
Op de University of North Carolina volstaan de faciliteiten om een niveau te halen waarmee een zwemster kan reiken tot het hoogste mondiale podium. Hoe anders is de situatie in Paramaribo. In Parima, het enige 50-meterbad van het land, draait het vooral om recreatief zwemmen. Getrouw kan het weten. Het is immers haar moeder die er aan de rand van het bad zwemles geeft.

Gebrek aan steun
Steun van de overheid is er allerminst voor Surinaamse atleten met ambities en grote dromen. Getrouw laat geen gelegenheid onbenut om daar haar verbazing over uit te spreken. Vorige week stak ze bijvoorbeeld in de Suriname Herald fel van leer over de gebrekkige topsportfaciliteiten in haar thuisland. ,,Het is heel erg dat we nooit steun krijgen vanuit Suriname. Er is veel talent, maar nooit hulp om dat ook te ontplooien.
Wanneer je nooit kansen krijgt, hoe kun je de rest van de wereld dan overtuigen hoe goed je bent?” Getrouw gokte aanvankelijk op meerdere paarden. Het was in haar tienerjaren moeilijk kiezen tussen marathon en triatlon. Ze voltooide al eens de klassieke loopafstand van 42.195 meter en waagde zich ook aan de combinatie zwemmen-wielrennen-lopen. Ook in het water bleek ze multi-inzetbaar. Op haar erelijst prijkt de uitgave van 2015 van de Staatsolie Swim Marathon, een wedstrijd in Surinaamse wateren over 18 kilometer.

Natte vingerwerk
De keuze viel echter op het zwembad. Op eigen kracht zoekt ze haar weg tussen de belijning. Planning, periodisering, het is voorlopig nog een kwestie van natte vingerwerk.
Pieken op de WK in Boedapest zat er bijvoorbeeld niet in voor Getrouw. Exact een week geleden kwam ze, tijdens de Speedo Fast Water Meet in het Amsterdamse Sloterparkbad, op de 50 rug nog tot een nieuw Surinaams record van 29,62. In de Duna Aréna. Daar bleef ze nu 1,12 seconden van verwijderd. Ooit zo goed worden als Nesty, in Hongarije aanwezig als delegatieleider van de Surinaamse mini-afvaardiging, het is en blijft haar droom. Getrouw is nu eenmaal een geboren optimist. ,,Hij is mijn allergrootste inspirator. Ik heb maar één doel. En dat is om Suriname in Tokio nogmaals op de kaart te zetten van het internationale zwemmen.”

Tekst en beeld uit: Telesport