Melkboeren willen ook verhoogd invoerrecht op poedermelk

Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSM), vindt dat de overheid net als bij de import van kip en kipdelen, het invoerrecht op poedermelk ook moet verhogen, zodat de import gereduceerd kan worden. Er wordt steeds meer poedermelk geïmporteerd, omdat de productie ook drastisch is afgenomen. De melkproductie is binnen een jaar gedaald van 20.000 liter per dag naar 7000 liter per dag. Dit wordt steeds minder, omdat de meeste melkboeren hun koeien niet meer kunnen onderhouden.

Er komt volgens Blufpand maar geen vooruitgang in de melkveesector.

Volgens hem zou de overheid zich meer moeten richten op het verhogen van de melkproductie en geen vervangingsproduct daarvoor moeten zoeken.

Om de maximale productie uit een koe te halen, is voeden met alleen gras niet voldoende, er is speciaal voer nodig om een optimale melkproductie te krijgen, maar door de prijsverhogingen van dure grondstoffen wordt dit dus veel moeilijker voor de boer. Blufpand zegt dat enkele maanden geleden, slijpmeel bij de groothandelaar SRD 18 kostte, inmiddels is dit verhoogd naar ongeveer SRD 50. Bij de kleinhandelaren kost het iets meer dan SRD 50.

De boeren hebben het nog steeds moeilijk om te overleven. De voorzitter zegt dat er heel wat mogelijkheden zijn om verandering te brengen in deze sector, maar de overheid besteedt weinig aandacht aan deze sector.

Hij noemt belangrijke maatregelen op die de overheid zou kunnen treffen, zoals het aanpassen van de opkoopprijs en een lagere importbelasting betalen op grondstoffen. De melkboeren hebben weinig invloed op de prijs, omdat de melkprijs door de overheid wordt vastgesteld. Twee maanden geleden zijn de producten van de melkcentrale verhoogd met 25 cent, vanwege de huidige financieel- economische situatie. Voor de boeren is dit geen voordeel. De opkoopprijs van SRD 2.75 is met enkele centen verhoogd en wel naar SRD 3, dit is voor de boeren niet rendabel.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles