Felle strijd om rangschikking play-offs

 

Cliff Forster van Yellow Birds gaat voor een basket tijdens de partij tegen De Arend afgelopen zondag. Yellow Birds won met 80-67. (Foto: Regillio Derby)

 

In de heren hoofdklassecompetitie van de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) wordt er een felle strijd geleverd om de tweede, derde en vierde positie van de vier beschikbare play-offs plekken. Regerend landskampioen SCVU gaat de na-competitie sowieso als nummer 1 binnen. De ploeg is na zeventien wedstrijden nog steeds ongeslagen koploper met 34 punten. Daarna volgt Yellow Birds met 30 punten. De Gele Vogels zijn met alle 18 wedstrijden al uitgespeeld voor de algemene
ronde en kunnen de tweede plaats nog verliezen aan semi-kampioen De Arend. De ploeg uit Frimangron is momenteel derde met 29 punten en heeft nog een wedstrijd voor de boeg tegen de huidige nummer 4 De Schakel, dat op 27 punten staat. Het betekent dus dat De Arend bij winst op De Schakel op de tweede plek eindigt en Yellow Birds naar plaats drie gaat. In het ander geval kan De Schakel bij winst op een gelijk aantal punten (29) als De Arend komen te staan.
Afgelopen zondag speelde Yellow Birds zijn laatste wedstrijd van de algemene ronde, en wel tegen De Arend. De Gele Vogels wonnen voor de tweede keer dit seizoen van de blauwe ploeg. Het ging er af en toe hard aan toe, getuige de technische fouten voor Mitchel Zeefuik van De Arend alsook Yamill Wip en Xaviro van
Ams van Yellow Birds. Verder werd Mario Summerville van De Arend gediskwalificeerd wegens provoceren.
Yellow Birds keek na de eerste speelperiode aan tegen een achterstand van 14-22, maar herstelde zich in de tweede quarter.
Desondanks moest de ploeg de rust met een achterstand van drie punten ingaan: 34-37. De Gele Vogels tapten na de spelhervatting uit een ander vaatje en sloten de derde fase af met 52-50. Yellow Birds domineerde daarna de vierde quarter met 28 punten tegen 17 voor De Arend en daarmee en eindstand van 80-67. Bjorn Ewijk leidde Yellow Birds met 14 punten. Zeefuik werd met 15 punten de topscorer van De Arend.
De Arend had in de eerste ronde met 58-57 gewonnen, terwijl Yellow Birds in de tweede ronde met 65-55 terugsloeg.
SCVU won voor de derde maal van De Schakel. Na de 77-69 in de eerste ronde en 64-61 in de tweede ronde, werd het zondag 67-66 voor de ploeg van Uitvlugt. In deze partij werd Saferio Fraser van SCVU gediskwalificeerd voor uitschelden. Jermaine Benn van De Schakel kreeg een opzettelijke fout.
SCVU sloot de eerste speelperiode af met 22-11 en ging de rust in met 38-34. De Schakel scoorde in de derde fase 19 punten tegen 14 voor SCVU, waarmee de ploeg uit de Van Idsingastraat met 53-52 leidde aan het einde van deze speelperiode. Toch zou De Schakel de voorsprong niet verruimen en pakte SCVU de zege met 67-66. Gylan Wata-maleo werd met 21 punten de topscorer bij SCVU. Bij De Schakel waren dat Gideon Wielingen, Stefano Eudoxie en Jamal Henar met elk 14 punten.
De resterende wedstrijden van de algemene ronde zijn: donderdag 27 juli: Rialto/PBV-Finabank Koi Carper en SCVU-CLD en zondag 30 juli: De Arend-De Schakel.
Uitslagen overige wedstrijden: Zondag 23 juli: Jongens U-19: De Arend-De Schakel 70-65 (37-25). De Arend: Chayf Elburg 20 punten. De Schakel: Lagwijn Brondenstein 28 punten. Dames hoofdklasse play-offs: game 1: De Arend-SCVU 51-47 (27-20). De Arend: Marcella Sedoc 15 punten. SCVU: Farida Zebeda 11 punten. Zaterdag 22 juli: Meisjes U-16: SCVU-Rialto/ PBV 77-40 (33-15). SCVU: Stephanie Hubard 19 punten. Rialto/PBV Anita Tolud 21 punten. Ballers Club Wanica-De Arend 60-21 (26-13). Ballers Club Wanica: Rochella Jedinie 24 punten. De Arend: Chayenne van der Kust en Mirelva Marica elk 8 punten. Maandag 24 juli: Meisjes U-16: SCVU-De Arend 76-28 (43-13). SCVU: Stephanie Hubard 26 punten. De Arend: Mirelva Marica 14 punten.