SWM ontkent vervuild drinkwater

Op social media doen er wederom berichten de ronde dat ons drinkwater behoorlijk gecontamineerd blijkt te zijn. Recent zijn er berichten verschenen waarin stond dat Fernandes, uit samples opgemaakt heeft dat ons drinkwater besmet is met menselijke uitwerpselen. Verder wordt er in dat bericht aangegeven, dat de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) niet genoeg materiaal hebben om dergelijk onderzoek te verrichten. Echter geeft de woordvoerder van de SWM, Edmond Blufpand, aan dat deze berichtgeving niet op waarheid berust. Blufpand haalt aan dat er geen sprake is van vervuiling van ons drinkwater.

Hij merkt op dat het probleem, dat zich voor heeft gedaan bij Fernandes, reeds opgelost is. Ook is er een watermonster genomen bij de hoofdbuis die leidt naar Fernandes, volgens Blufpand is er daarin geen enkele vorm van besmetting gevonden.

Verder verwijst Blufpand naar het laboratorium dat SWM heeft, waarmee dergelijke onderzoeken uitgevoerd kunnen worden. In een persbericht dat het bedrijf eind juli heeft uitgebracht, werd erop gewezen dat berichten die via social media verpreid worden over besmet drinkwater, niet op waarheid berusten. Gezegd werd dat er regelmatige basis watermonsters van alle productielocaties en diverse tappunten in het net worden geanalyseerd op zowel de chemische samenstelling als op de biologische kwaliteit.

In het persbericht legt het bedrijf ook de nadruk op de onmiddellijke maatregelen die getroffen worden, indien er enige indicatie is dat het water in een bepaald gebied besmet zou zijn geraakt. De SWM houdt dergelijke zaken nauwlettend in de gaten en treft zonodig extra maatregelen. Veiligheid van het drinkwater en daarmee ook de gezondheid van de burger, is voor het bedrijf van hoge prioriteit.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles