CIC-directeur: ‘Loonsverhoging kan ook in gedrang komen door staking’

“Als de medewerkers blijven staken, zal de loonsverhoging van 10 procent die zij in september moeten ontvangen, ook in gedrang komen“, aldus directeur Kathleen Healy van N.V. Consolidated Industries Corporation (CIC). Meer dan veertig medewerkers zijn sinds gisteren in actie gegaan, omdat zij de loonsverhoging die zij in september moeten krijgen, eerder willen ontvangen. Er zijn 150 medewerkers werkzaam bij het bedrijf. Als een derde deel staakt, betekent dit volgens de directie dat een belangrijk deel van de werknemers wegvalt. Healy zegt dat de productie wel normaal draait, maar dan op een laag pitje. Ook op de verkoop heeft deze staking invloed. Echter moet het bedrijf nu roeien met de riemen die zij heeft.

“Als we de gelden nu niet binnen kunnen krijgen, vanwege het lage tempo waarop er nu wordt gewerkt, dan zal het moeizaam gaan om de loonsverhoging in september uit te betalen.” Toch is de directie hoopvol dat zij hieruit zal komen. De medewerkers zijn vanmorgen wederom uitgenodigd door de directie met het verzoek om het werk te hervatten. Dit verzoek is terzijde gelegd door de medewerkers, hoewel de directie opnieuw uitgelegd heeft waarom het bedrijf in een moeilijke situatie verkeert.

Healy wacht toch op een positief antwoord van de bond onder leiding van Raymond Ford. Alle medewerkers worden ondertussen normaal toegelaten op het CIC-terrein. Een deel daarvan gaat aan het werk, terwijl de stakende werknemers zich in de kantine verzamelen. De directeur begrijpt de frustratie van de medewerkers, de stress waarmee ze zitten, want velen komen met heel wat problemen aan het werk. “Het is moeizaam en dat begrijp ik ook. Ik leef met ze mee. Helaas komt de financiële situatie waarin we verkeren niet door CIC. Vooralsnog loopt het vredig”, zegt de directeur.

Er is vanaf begin van het jaar een akkoord bereikt met de medewerkers over een loonsverhoging van 15 procent. Aan het begin van het jaar ontvingen ze 5 procent en de 10 procent zouden ze, zoals afgesproken, in september krijgen. Echter heeft de economische situatie ertoe geleid dat de medewerkers de 10 procent nu willen. Het bedrijf houdt zich nog steeds aan de 10 procent, maar kan pas per 1 september uitbetalen. Dit is de aanleiding van de spanning tussen directie en medewerkers.

Mocht er toch geen overeenstemming bereikt worden, dan zal de directie andere maatregelen treffen. Healy geeft aan dat de medewerkers nog geen ultimatum hebben gesteld. “We zullen uiteindelijk door één deur moeten gaan.” Echter spreekt zij de hoop uit dat de medewerken genoeg begrip kunnen tonen om het nog twee maanden vol te houden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles