Statistieken ABS en koers weerspreken herstel economie

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft afgelopen dinsdag tijdens een openbare vergadering in het parlement gezegd dat het ergste voorbij is. Naar zeggen van de bewindsman is de inflatie onder controle en is er sprake van een vrij stabiele wisselkoers. Pertjajah Luhur-volksvertegenwoordiger Ingrid Karta-Bink, weerspreekt dit, want terwijl de minister van Financiën en de president pretenderen dat het land op de goede weg is, heeft de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) recent bekendgemaakt dat de consumentenprijzen in een periode van een jaar met 23 procent zijn toegenomen. (De vergelijking van ABS is gedaan op basis van mei 2017 en mei 2016). Daarnaast haalt Karta-Bink aan dat volgens het ABS de consumentenprijzen in januari tot en met mei 2017 met 37,1 procent zijn gestegen, in vergelijking met januari tot en met mei 2016. Karta-Bink zegt dat de minister wel kan zeggen dat de inflatie onder controle is, maar dit neemt niet weg dat een ambtenaar die in 2015 SRD 2000 verdiende, omgerekend US-dollar 597 had.

“Nu, in 2017 krijgt dezelfde ambtenaar omgerekend een bedrag van US-dollar 259,74 als salaris. Met de koopkrachtversterking verdient zo een ambtenaar US-dollar 308,44”. Gezien de enorme terugval in salaris waar de meeste mensen mee te maken hebben, vraagt Karta-Bink zich af waarover de president en de minister het hebben, als zij zeggen dat het ergste voorbij is. Ze is van mening dat de regering geen rekening heeft gehouden met de prijzen die er anno 2017 gehanteerd worden, bij het doen van die uitspraken. Volgens haar is het volk 50 procent armer geworden en is het overduidelijk dat burgers niet meer uitkomen met hun salaris. Karta-Bink vraagt zich af hoe geloofwaardig de woorden van de regering zijn, want voor de verkiezingen werd het volk iets anders voorgehouden.

De parlementariër doet ook een beroep op de regering om beter uitleg te geven, wanneer zij het heeft over “we zien licht in de tunnel”. “Ik hoop niet dat de regering het heeft over de lichten van een rijdende trein in een tunnel die ons dodelijk zal botsen. Laat het het licht zijn van welvaart, verlichting en verbetering”, benadrukt de volksvertegenwoordiger.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles