Hoefdraad: ‘Suriname heeft geen betalingsbalanssteun nodig’

De economie van ons land is zich zodanig aan het herstellen, dat er geen betalingsbalanssteun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nodig is. Het laatste kwartaal van 2016 is de lopende rekening van de betalingsbalans positief door de toename van goudexporten en de olieproductie. Deze inkomsten hebben de druk op de dienstenrekening doen afnemen. Het laatste kwartaal van 2016 was de balans positief en de trend heeft zich in het eerste kwartaal van 2017 voortgezet. In 2016 was dat nog SRD 45 miljoen en in het eerste kwartaal van dit jaar is dat verdubbeld. De inflatie is op maandbasis aan het afnemen en de wisselkoers is al geruime tijd stabiel. “De cijfers over het tweede kwartaal van 2017 zijn nog niet beschikbaar, maar daarover is binnen enkele weken duidelijkheid”, zei Financiënminister Gillmore Hoefdraad in De Nationale Assemblee (DNA). Er is volgens Hoefdraad nog geen reden voor een jubelstemming, want het zal nog even duren voordat alles helemaal goed is. Het beleid wordt voortgezet om zodoende verdere stappen te maken. Dat de betalingsbalans steeds toeneemt, is voor de bewindsman een teken, dat de economie zich duidelijk aan het herstellen is. Wat ons land in kas heeft, zal zoetjesaan verder toenemen, is de overtuiging van de bewindsman.

Hoefdraad bracht verder naar voren dat de overeenkomst die er was met het IMF, in principe is uitgevoerd. De gemaakte afspraken zijn nagekomen, alleen over de afbouw van de subsidies waren de partijen het niet eens over het tempo waarin dat zou moeten gebeuren.

Het overheidstekort is volgens Hoefdraad drastisch verminderd. Het verbeterde van bijna 10% in 2015 naar 5,6% in 2016. De verwachting voor dit jaar is ongeveer 4,5%.

De inflatie is gemiddeld 0,9% vanaf oktober vorig jaar.

De maandelijkse inflatie dit jaar zit gemiddeld op 0,8%.

More
articles