‘Blinden en slechtzienden kunnen meer dan ze denken’

Republic Bank sponsort Braille-en computerlessen

Natasia Hanenberg-Agard, directeur van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS), zegt dat veel mensen zich niet ervan bewust zijn wat blinden en slechtzienden nog in staat zijn te doen. Dit zegt ze bij de launch van het project: ‘Power to make a difference’: braille- en computerlessen voor blinden en slechtzienden, welke gesponsord worden door de Republic Bank. Dit project wordt in zowel Paramaribo als Nickerie uitgevoerd. De afgelopen drie maanden heeft de NSBS vier oriëntatiebezoeken gebracht aan het district Nickerie. Vooral tijdens de huisbezoeken in Nickerie, merkte Hanenberg-Agard dat de mensen daar heel erg dankbaar waren. “Bij ons eerste bezoek was de gemeenschap wel verbaasd. Mensen waren zich daar niet echt bewust van de doelgroep blinden en slechtzienden.” Uiteindelijk heeft de NSBS een groep van circa mensen geïdentificeerd en ze geïnformeerd over wat de mogelijkheden zijn. “Het is belangrijk dat ze ook weten dat je niet alleen maar thuis hoeft te zitten als je blind of slechtziend ben. Er is meer dan af en toe naar de markt gaan of huisfeestjes bezoeken.”

Om actief te werken in Nickerie, ging de NSBS op zoek naar docenten. Een groep van zestien personen had zich opgegeven om opgeleid te worden tot braille en ICT-docent. De selectie moet nog plaatsvinden, daarna wordt de groep getraind. Als de groep is opgeleid, dan kunnen zij de visueel beperkten in Nickerie zelf begeleiden. Het doel is volgens het project om een ‘difference’ te maken in het leven van deze mensen. Het project is vorige week van start gegaan in Paramaribo. Vandaag werd het project officieel gelanceerd in de grote zaal van de NSBS. De cursisten met een visuele beperking die zowel braille- als computerlessen gaan volgen, waren ook aanwezig. Hanenberg-Agard zegt dat de braillelessen een van de manieren is om lezen en schrijven mogelijk te maken voor deze groep. Ook het leren omgaan met de computer is tegenwoordig noodzakelijk, omdat alles digitaal is.

Het project is vorig jaar ingediend bij de Republic Bank en goedgekeurd.  Het is voor visueel beperkten van alle leeftijden. “Leeftijd doet er niet toe, zolang je wilt, is er een weg”, aldus de NSBS-directeur.

Montague Mc Leod, directielid Republic Bank, zegt dat er niet is geschroomd toen de aanvraag door de NSBS werd gedaan. Hij was zeer enthousiast om eindelijk de launch te doen. De Republic Bank biedt niet alleen diensten en producten aan de gemeenschap, maar op deze manier kan de instelling ook teruggeven. “We zijn aam het eind van deze maand twee jaar in Suriname. Dit is slechts het begin en de NSBS is de eerste die van dit programma gebruik maakt in Suriname. Er zullen veel meer volgen.”

Heel belangrijk voor de instelling is educatie en dit is een prachtige manier om deze doelgroep de gelegenheid te geven om te blijven leren. Mc Leod zegt verder uit te kijken naar het vervolg, wanneer de certificaten worden uitgereikt. Bij de afsluiting werd een demo gegeven in de ICT-ruimte.

door Kimberley Fräser