Afsluiting ramadan dit jaar niet op plein

‘Ondoordachte maatregel plaatst regering in moeilijke situatie’

De regering heeft het Nationaal Ied Comite Suriname (Nics), een werkarm van de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS), geen toestemming verleend om dit jaar de ramadan, net als voorgaande jaren af te sluiten op het Onafhankelijkheidsplein. Het Nics legt zich neer bij het besluit van de overheid. PL-parlementariër William Waidoe, zegt desgevraagd dat de regering zichzelf in een moeilijke positie heeft geplaatst binnen onze multiculturele samenleving. Hij legt uit dat de regering een ondoordacht besluit heeft genomen door het Onafhankelijksheidsplein voor een zogenaamde rehabilitatie af te sluiten. In werkelijkheid ging het er volgens hem om de politieke manifestatie van de oppositie van 20 mei jongstleden tegen te werken, door geen vergunning te verlenen om te mogen protesteren op het plein. Waidoe is van mening dat de regering het plein moet egaliseren voor de moslimgemeenschap, zodat zij de vastenmaand, middels een gebedsdienst op het plein, kan afsluiten.

Er is geen toestemming verleend, omdat er eerst herstelwerkzaamheden plaats moet vinden alvorens de grasmat, die zwaar beschadigd is, weer betreden mag worden. VHP-parlementariër Riad Nurmohamed, zegt dat de regering bezig is met infrastructurele werken op het plein. Aangezien die nog niet zijn afgerond, is hij van mening dat er begrip moet worden getoond hiervoor. Hij verklaart dat het plein hoogst waarschijnlijk opnieuw ingezaaid zal worden met gras en dat zal nogal wat tijd in beslag nemen. De parlementariër geeft aan dat het door de jaren heen een traditie is geworden, dat ramadan afgesloten wordt op het plein. Hij hoopt dat de organisatie voor dit jaar meewerkt met de regering en een ander locatie uitkiest.

door Johannes Damodar Patak