Leerkrachten binnenland kampen met tal van problemen

Leerkrachten die gemuteerd worden naar het binnenland, worden vaak genoeg aan hun lot overgelaten. Leerkrachten in Boven-Suriname moeten voor elk probleem zelf een oplossing zien te vinden. De directeur van O.S. Botopasi, Deborah Budel, vertelt dat de school een tekort heeft aan twee leerkrachten, waardoor zij genoodzaakt is om in te vallen in de kleuter-B zodat de kinderen van die klas ook onderwijs kunnen genieten. Dit heeft tot gevolg dat andere werkzaamheden waarmee zij belast is, niet op tijd aangepakt kunnen worden.

Verder vertelt ze dat de huisvesting van de leerkrachten niet optimaal is. Budel zegt dat in tegenstelling tot andere dorpen, de leerkrachten verspreid over het dorp wonen, omdat de leerkrachtenwoningen niet bij elkaar staan. De directeur is van mening, dat hoewel er een goede samenwerking is tussen de leerkrachten, de teambuilding hierdoor gedeeltelijk verzwakt wordt. Daarnaast geeft ze ook aan dat een leerkracht die recentelijk gemuteerd is naar het dorp, verstoken is van schoon drinkwater. Momenteel wordt ze door de andere leerkrachten aan schoon drinkwater geholpen. Echter zal het volgens de directeur een probleem worden als de andere leerkrachten zich voor een bepaalde periode niet in het dorp bevinden.

Budel haalt verder aan dat de school ook aan renovatie toe is. De directie heeft al een plan van aanpak klaarliggen. De directeur vermeldt dat de dakgoten bijvoorbeeld helemaal verroest zijn en wanneer het regent, komen deze los.

Ook maakt zij melding van een lekkage in het magazijn van de school. Ze zegt dat er een grote kans is dat er brand uitbreekt, want de lekkage is net boven de zekeringkast van de school.

Hiervoor is de school reeds bezig geweest met enkele sponsoren, maar de directeur zegt dat er nog op antwoord gewacht wordt wanneer zij kunnen beginnen. De veiligheid van de leerkrachten is niet in elk dorp gegarandeerd. Een leerkracht van een ander dorp maakte er melding van dat de leerkrachten vaak genoeg last hebben van inbrekers, niet alleen thuis bij hen, maar ook in de school wordt er ingebroken. De leerkrachten vinden het triest dat terwijl zij naar het dorp gaan om de kinderen te onderwijzen, zij hier het slachtoffer van worden.

Salariƫring

De leerkrachten hebben onlangs een herwaardering op hun salaris gehad, maar zijn daar niet tevreden over. Budel en ook andere leerkrachten hebben ondanks de herwaardering minder gestort gekregen. De leerkrachten vinden hun salaris niet voldoende, vooral niet omdat zij zelf de kosten voor voeding moeten dragen. Budel zegt dat zij een voorraad van drie maanden aanschaft, maar haar salaris is met ruim SRD 1200 in waarde gedaald, waardoor het moeilijk voor haar is om rond te komen.

De leerkrachten van het binnenland doen een beroep op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) om ze te helpen om deze problemen op te lossen. Budel wil graag dat de leerkrachten bij elkaar kunnen wonen en niet verspreid over het dorp. Ook vraagt ze aandacht voor het drinkwaterprobleem. Verder merkt ze op dat de O.S. Botopasi school geen schuur heeft. De school wil graag een schuur hebben, zodat de bibliotheek vrijgehouden kan worden voor de leerlingen. Momenteel wordt de bibliotheek gebruikt als schuur. Verder doen de leerkrachten ook een beroep het ministerie om voor meer veiligheid te zorgen, zowel in als om de scholen maar alsook bij de woningen van de leerkrachten.

-door Richelle Mac-Nack-