SZF komt in met koopkrachtversterking voor particuliere ziekenhuizen

De directeuren van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en het Diakonessenhuis hebben vruchtbare besprekingen gevoerd met vicepresident Ashwin Adhin, de onderraad voor het sociaal zekerheidsstelsel en de directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), Rick Kromodihardjo, over de toekenning van koopkrachtversterking aan het personeel van deze particuliere ziekenhuizen. SVZ-directeur Manodj Hindori, geeft te kennen dat tijdens de gesprekken is aangegeven, dat werknemers van particuliere instellingen juridisch bezien geen aanspraak kunnen maken op een rechtstreekse koopkrachtversterking vanuit de overheid, maar middels bemiddeling van de vicepresident is aan het SZF gevraagd om een financieringsmodaliteit na te gaan, zodat ook de particuliere ziekenhuizen hun personeel tegemoet kunnen komen met een vorm van koopkrachtversterking. De particuliere ziekenhuizen hebben hun financiële behoefte voor verbetering van de koopkracht van hun personeel gisteren doorgegeven aan het SZF.

“Het SZF zal de middelen beschikbaar stellen aan deze ziekenhuizen. Volgens afspraak zal eind van deze maand een eerste tranche beschikbaar worden gesteld. De directies zullen deze gelden dan gebruiken om hun personeel ook een koopkrachtversterking toe te kennen”, aldus Hindori. Hij verklaart dat de koopkrachtversterking eveneens SRD 375 zal bedragen. Het SZF moet nog doorgeven wanneer de eerste tranche wordt overgemaakt. Hindori zegt desgevraagd dat het geld dat het SZF over zal maken voor koopkrachtversterking, niet terugbetaald hoeft te worden door de ziekenhuizen, omdat het een onderdeel is van een financiële bijstand aan de particuliere ziekenhuizen ten behoeve van hun personele lasten. Hij voegt eraan toe dat de koopkrachtversterking voor nu tot en met december 2017 is afgesproken en dat er voor 2018 nader overlegd zal worden.

Hij geeft aan dat zowel de directie als de vakbond van het SVZ blij zijn dat de regering toch gehoor heeft gegeven aan de noodkreet van het personeel van het ziekenhuis. Beiden zijn de vicepresident erkentelijk dat hij een oplossing heeft gevonden middels het inschakelen van het SZF. Ook zijn ze tevreden over de vlotte afhandeling van afspraken door de directeur van het SZF. Hindori zegt dat de personeelsleden van het SVZ gisteren opgelucht hebben gereageerd op het goede nieuws dat ook zij uiteindelijk toch een vorm van koopkrachtversterking tegemoet kunnen zien. De prikacties in het ziekenhuis zijn per direct opgeheven en het personeel is weer normaal aan het werk.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles