Van der San haalt uit naar Santokhi

De minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, heeft vandaag tijdens een persconferentie op zijn kantoor flink uitgehaald naar de voorzitter van de VHP, Chan Santokhi. De minister gaf de persconferentie naar aanleiding van een persbericht van de VHP waarin zij haar bezorgdheid uit over de gewelddadiger wordende criminaliteit in ons land. Van der San die zeer verhit was, gaf aan dat Santokhi zijn politieke spel mag spelen, maar dat hij dit zuiver moet doen. Hij benadrukte dat de VHP-voorzitter niet moet denken dat hij zijn functionering zal kunnen gebruiken om zijn doel te bereiken. Van der San zei dat Santokhi haast heeft om aan de macht te komen, maar dat het hem onder de huidige omstandigheden niet zal lukken. “Hij kan het vegen”, aldus Van der San. Hij benadrukte dat er geen sprake is van een tactische stijging van de criminaliteit. Van der San zei dat hij geen problemen heeft als Santokhi president wordt van het land, maar hij moet dit wel met een schoon politiek spelletje doen. De grap van een journalist: ‘Santokhi als president en Van der San als minister van Justitie en Politie’, viel niet in de smaak bij Van der San. Hij benadrukte onder geen beding als minister te willen functioneren onder presidentschap van Santokhi.
Hij voegde eraan toe dat hij nooit een politieke functie wilde bekleden, maar alleen op verzoek van president Desiré Bouterse minister is geworden.
Tijdens de persconferentie zijn niet alle mediahuizen toegelaten met als argument dat de verslaggevers laat waren en dat de conferentiezaal vol was. Aan de mediahuizen, De West, Dagblad Suriname (RBN), Trishul en NOS, werd na de registratie meegedeeld dat zij niet toegelaten worden, terwijl de verslaggevers zich vanaf 11:03u hadden aangemeld. Na ruim 45 minuten gewacht te hebben, deelde de security guard mee dat de minister de mediahuizen niet kan accommoderen.
Zie reactie VHP in onderstaand artikel.

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Eugene van der San, heeft hedenmorgen tijdens een persconferentie beschuldigende opmerkingen geuit tegen de Vooruitstreven-de Hervormings Partij (VHP) en haar voorzitter. Bij het ter perse gaan van deze editie ontvingen wij een reactie van VHP op hetgeen de minister van JusPol naar voren heeft gebracht.

De verklaring van VHP luidt als volgt;

Reactie VHP op uitspraken minister JusPol

De minister van Justitie en Politie heeft vandaag nogmaals aangetoond ongeschikt te zijn voor het vervullen van de functie. Terwijl de samenleving smacht naar concreet beleid om de criminaliteit aan te pakken, geeft hij vandaag toe dat er inderdaad geen beleid is. Hij moest bekennen dat hij niet in staat is gebleken om zaken die hij had bedacht in concreet beleid om te zetten. Zijn ideeën zijn door de president en zijn adviseurs afgewezen, evenals door het OM en andere deskundigen. Als klap op de vuurpijl heeft de minister ook nog toegegeven dat hij geen enkel inzicht heeft in de operatie Octupos die de president als beleid had aangekondigd tegen de criminaliteit. Het enige dat hij weet, is dat er ruim 7 ton is voor uitgetrokken. We hadden gehoopt dat de minister vandaag de gelegenheid zou aangrijpen om de samenleving te informeren over concreet beleid. In plaats daarvan heeft hij zijn persoonlijke frustraties geventileerd. De minister kan geen onderscheid maken tussen zaak en persoon. Hij is er niet om persoonlijke vetes uit te vechten, maar is indienst van de gemeenschap, om de burgers te beschermen tegen criminaliteit. De VHP en haar voorzitter uitschelden is geen beleid. De VHP is ook niet de oorzaak van de criminaliteit. De oorzaak ligt in het wanbeleid van de regering met alle gevolgen van dien. Een minister die geen criminaliteitsplan kan omzetten in beleid, omdat hij zijn eigen president en adviseurs niet kan overtuigen, is een minister die de eer aan zichzelf moet houden. En als hij niet zelf opstapt, dient de president hem te ontslaan. Ik zeg dit zonder plezier, want de samenleving leeft in angst, de criminaliteit houdt iedereen in zijn greep. Ouders zijn bezorgd over de veiligheid van hun kinderen en ook thuis voelt men zich niet veilig. Een eerste stap om tot beleid te komen, is dat deze minister nu meteen opstapt.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles