Ambulancedienst introduceert ICE-code voor contactpersonen bij noodgevallen

De ambulancedienst van Suriname is momenteel bezig met het introduceren van de internationale ICE (In Case of Emergency)-code voor contactpersonen bij noodgevallen. Dit meldt Roel Brug, directeur van de Surinaamse Centrale Ambulancedienst (SUR-CAD), vandaag aan De West.

Volgens medewerkers van de ambulancedienst, gebeurt het steeds vaker dat de patiënten een mobieltje bij zich hebben. Niet zelden moeten de ambulancemedewerkers alle telefoonnummers scrollen om het telefoonnummer van een ouder/partner/contactpersoon te vinden. Middels de ICE-code proberen zij tot een slimme oplossing te komen.

Zij doen dit door de werkwijze landelijk via een What’s App-bericht door te sturen. Het ligt in de bedoeling om standaardnamen te hanteren, die verwijzen naar een contactpersoon voor noodgevallen. Het voorstel is dat iedereen in zijn mobiel een adres creëert onder de naam ICE. Onder deze naam moet het telefoonnummer van de persoon die geïnformeerd moet worden in geval van nood, opgeslagen worden.

Met deze codeletters zullen de politie, de ambulancedienst en de dokter weten met wie ze contact nemen. Er bestaat ook de mogelijkheid om meerdere nummers op te slaan door gebruik te maken van de namen: ICE1, ICE2, ICE3, etcetera.

Volgens Brug is de ambulancedienst hier allang mee bezig. Hij geeft aan dat zij ook bezig zijn met Telesur om op 1 juni de eerste ambulancemeldkamer in Suriname te starten, waarna er verder gewerkt zal worden aan de ICE code. Een probleem bij mobiele telefoons is dat de meeste een lock hebben, waardoor omstanders geen toegang hebben tot de mobiel, waardoor het niet mogelijk  is contactpersonen te achterhalen. Brug gaf aan dat de meeste smartphones een noodoproep hebben en dat zij met behulp van technici toch kunnen komen bij de noodoproepgegevens. “Creëer nu meteen een ICE-adres met telefoonnummer in je GSM. Stuur en deel deze app naar zoveel mogelijk personen, dan zal deze ICE bekend en gebruikt worden”, aldus het What’s App bericht van de ambulancedienst.

door Priscilla Kia

 

More
articles