Jogi: ‘Wij zijn bedelaars geworden’

VHP-parlementariër Mahinder Jogi zegt dat wij thans als land bedelaars zijn geworden die bij andere landen gaan aankloppen om geld te lenen. Hij zegt dat het de cultuur is dat wanneer deze regering aan de macht komt, Suriname bergafwaarts gaat. Jogi merkt op dat zij sinds hun aantreden tweemaal zoveel als de totale ontwikkelingshulp heeft gehad om ons land te besturen, verwijzend naar de USD 3 miljard van de goud- en olieprijs tussen 2010-2015, en de reserve bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van ruim USD 1.2 miljard. Hij vraagt zich af wat president Desiré Bouterse zeven jaar lang met het geld gedaan heeft, dat wij vandaag de dag pienaren in ons land. Jogi benadrukt dat er continu geleend wordt voor consumptieve doeleinden, maar dat er niets opzij wordt gezet om te kunnen investeren in de productiesector zodat onze verdiencapaciteit wordt vergroot. De minister van Financiën heeft wederom een lening afgesloten bij de Islamitische Ontwikkelingsbank voor USD 35 miljoen ten behoeve van sociale woningbouw. Jogi merkt op dat de hele housing authority van de president gefaald heeft. Hij is er wel een voorstander van dat er sociale woningen worden opgezet, maar zegt dat de regering niet heeft aangegeven dit middels een lening te doen. Het doel van de president om tot betere tijden te komen, zoals hij dat aangaf tijdens zijn verkiezingscampagne in 2010, heeft hij volgens Jogi niet behaald.

Hij merkt op dat het de president wel is gelukt om de armoede in ons land te vergroten. Dat Bouterse het volk in vergelijking met de vorige regering betere tijden had beloofd, is volgens de VHP-parlementariër absoluut niet te zien. Hij geeft aan dat de Nieuw Front-regering voor stabiliteit heeft gezorgd, waarbij mensen met een salaris van SRD 1.200 gemakkelijk USD 200 tegen een koers van SRD 2.80 konden kopen om te sparen en met de rest van hun salaris hun huishoudens konden draaien. Jogi voegt eraan toe dat mensen in die tijd konden lenen om te bouwen of om een kavel te kopen. Hij benadrukt dat het een gewoonte van deze regering is om eerst geld te verspillen, daarna te gaan lenen en nogmaals te lenen. Jogi verklaart dat het dezelfde minister van Financiën is geweest die zei dat er geen devaluatie en monetaire financiering zou plaatsvinden, die ons nu komt vertellen dat wij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet meer nodig hebben. Indien het Herstel- en Stabilisatieprogramma door de regering zelf is geschreven, vraagt Jogi zich af waarom het zo moeilijk uitvoerbaar is. Hij geeft aan dat de regering of gek is of niet aan de voorwaarden van het IMF kon voldoen om een lening van USD 550 miljoen af te sluiten tegen een rente van 9,25%, terwijl het IMF een rente heeft van 1,08%. De VHP-parlementariër benadrukt dat deze regering op niets anders uit is dan te stelen.

-door Johannes Damodar Patak-