Houtsmokkel langs Afobakaweg mogelijk onwaar

Bronnen beweren dat zij enkele malafide praktijken hebben waargenomen langs de Afobakaweg, die ruimte zouden kunnen bieden voor houtsmokkel. Volgens de bronnen werd ter hoogte van mast 16, rondhout in containers geladen, terwijl zeker 15 trucks op hun lading stonden te wachten. Ook zouden er geen gezagdragers aanwezig zijn op de plek waar de houtblokken werden ingeladen.

Herman Fräser, voorzitter van de Algemene Surinaamse Houtunie (ASHU), zegt dat hij niet kan aangeven als het hierbij om houtsmokkel gaat, maar dat hij kan vertellen dat drie tot vier van de grote rondhout exporteurs langs de Afobakkaweg gevestigd zijn. “Rondhout mag niet meer in containers op de haven geladen worden. De containers moeten dus buiten de haven geladen worden en moeten dus een plek hebben om te staan en dat is op de route waar de exporteurs zich bevinden”, geeft Fräser aan.

“Het ophalen van de containers op de haven geschiedt volgens een bepaalde procedure, vervolgens geschiedt het inladen onder toezicht van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en de douane, waarna de containers na verzegeld te zijn met zegels van de douane en de maatschappij, mogen vertrekken”, vertelt Fräser. Hij is van mening dat het inladen van hout in containers ook niet in verband gebracht moet worden met houtsmokkel, omdat er verschillende redenen, bijvoorbeeld veiligheid, daarvoor zijn.

Hij geeft verder aan dat het smokkelen van hout alleen mogelijk is in samenwerking met de SBB. Over de bewering dat er geen gezagdragers aanwezig waren tijden het inladen van de trucks aan de Afobakaweg, zegt Fräser dat de samenleving niet zomaar conclusies moet trekken alvorens er grondig onderzoek is verricht. “Het zou best wel kunnen dat de douane en de leden van de SBB niet in uniform aanwezig waren. Het smokkelen van hout is er altijd geweest, maar uitspraken kunnen pas gedaan worden als er bewijs is”, aldus Fräser.

-door Priscilla Kia-