Belfort: ‘Bent u tevreden met de huidige situatie, president’

Edward Belfort, Abop-parlementariër, heeft zich tijdens zijn spreekbeurt in De Nationale Assemblee (DNA) fel geuit over de huidige situatie in het land, waarbij hij de aandacht van de president vroeg voor een aantal problemen in het land. De situatie is volgens hem dermate ernstig en is niet om over te grappen. “Het volk pienaart”, zegt hij. “U heeft de mensen beterschap beloofd. Armoede was onze grootste vijand, maar nu pienaren de mensen. En u bent zich er helemaal van bewust.” De Abop’er sprak ook over de binnenlandbewoners, die in zeer moeilijke omstandigheden leven. “Het binnenland is pikdonker. Bent u tevreden met de situatie waarin het land zich nu bevindt, president? De gemeenschap roert zich. “Belfort zei ook dat de president dankzij de bewoners van het binnenland zoveel zetels heeft ontvangen, maar hun nu toch laat lijden. De subsidies voor Medische Zending in het binnenland worden afgebouwd en mensen kunnen niet geholpen worden. Hij vindt het erg dat de kinderen daar medische zorg ontberen. Het Abop-lid kan zich ook niet voorstellen dat de president er alles aandoet om de acties van de protesterenden te torpederen. De president heeft volgens Belfort weer geld verspild door hekken te plaatsen het Onafhankelijkheidsplein, een plaats waar de actievoerders zich gewoonlijk verzamelen. “Waarom doet u dat, terwijl het volk zich conform de grondwet wil uiten. Het volk kan niet meer financieel uitkomen. Het volk wil daaraan uiting geven op een vreedzame manier.” Belfort is zeer teleurgesteld over het beleid van de president, omdat deze zelfde president het volk in 2007 op straat heeft gebracht, alleen om een massa achter zich aan te krijgen. “U zei: ‘If Vene no man drai ala sani baka, da tra fasi no de”. Het lid vroeg de president waar de 18.000 woningen zijn gebleven die hij had beloofd en het ziekenhuis dat in Wanica opgezet zou worden.

Hij vroeg aan de president om extra aandacht te besteden aan de kwestie bij het Korps Politie Suriname (KPS). Belfort herinnerde de president aan de waarschuwing die hij gaf om de huidige korpschef Agnes Daniel niet in de leiding te plaatsen. Het KPS ligt volgens hem nu overhoop met de korpschef. De organisatie die moet zorgen voor orde, rust en veiligheid, zit volgens Belfort nu in grote problemen. De politieambtenaren hebben het moeilijk. Ze worden als knechten behandeld en ze mogen geen commentaar leveren.

Ook het Nationaal Leger (NL) vraagt al jaren naar een bevelhebber. “Weet u hoeveel onvrede er is in het leger. U heeft de bevelhebber en de staf weggehaald. Waarom treft u ook geen maatregelen bij de politie?”, vroeg Belfort.

-door Kimberley Fräser-