Hof neemt 11 mei besluit in 8 Decemberstrafproces

Het Hof van Justitie zal op donderdag 11 mei om 13:00 uur het besluit nemen of het 8 Decemberstrafproces wel of niet voortgang mag vinden. Dit heeft het Hof van Justitie vandaag bekendgemaakt tijdens een openbare zitting in het Hof van Justitie aan de Tamarinde-laan. Vandaag zouden de verdachten Orlando Heidanus, Kenneth Kempes en Lucien Lewis gehoord worden in het strafproces, nadat zij niet op een correcte manier werden gedagvaard. Geen van de verdachten is verschenen en werd ook niet vertegenwoordigd door raadsmannen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend, nadat de Krijgsraad heeft besloten om het 8 Decemberstrafproces voort te zetten.

Het OM werd vertegenwoordigd door de procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday. Het Hof van Justitie bestond uit de rechters Dinesh Sewrattan, Anand Charan en Dennis Kamperveen. De president van het Hof vroeg de pg wederom op grond van welk artikel uit de wet appèl is aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad.

De pg gaf aan dat hij bij zijn argument van de rechtszitting van 7 maart blijft, namelijk dat er geen specifiek artikel is, maar dat op basis van het rechtssysteem appèl is aangetekend. Met de zitting van vandaag heeft het Hof van Justitie alle verdachten of hun raadsman gehoord in het 8 Decemberstrafproces. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zei na afloop van de zitting dat het hoger beroep van het OM geen rechtsgrond heeft. Dit is volgens hem reden genoeg om het OM niet ontvankelijk te verklaren.

-door Johannes Damodar Patak-