Bijna alle Chinese winkeliers geven gehoor aan oproep Chinese gemeenschap

Veel Chinese winkeliers hebben gistermiddag gehoor gegeven aan de oproep van de Surinaamse Chinese United Association om de winkels tussen 14.00 uur en 17.00 uur te sluiten, om zo aandacht te vragen voor de toegenomen criminaliteit. Het is niet bekend hoeveel winkels hun deuren gesloten hielden, maar volgens Noreen Cheung, ex-assembleelid, waren bijna alle winkels gesloten.
Er is nog geen informatie bekend over verdere acties vanuit de Chinese gemeenschap, maar Cheung hoopt dat er nog meer acties volgen om nog meer aandacht te vragen voor de toenemende criminaliteit. “Ik ben blij dat de eerste stap is ondernomen naar de regering toe”, zegt ze.
De rouwplechtigheid die gistermiddag om 14.00 uur werd gehouden voor de overleden winkelier Lin Zhi Di en zijn zoon Lin Yan, die op 4 april op tragische wijze om het leven zijn gekomen door een aangestoken brand in hun supermarkt in Santi Kondre, is ondanks de protesten in de stad rustig verlopen.
Cheung was bij deze rouwplechtigheid aanwezig en vertelt dat Eugene van der San, minister van Justitie en Politie, een voorstel heeft gelanceerd met betrekking tot de verharde criminaliteit. Het voorstel houdt onder andere een wetsaanvulling in die Chinese winkeliers de mogelijkheid moet bieden om zelf op te treden tegen criminelen. Cheung onderschrijft deze maatregel niet, zij vindt dat geweld op dit moment niet de juiste manier is om deze problemen op te lossen. Er zullen volgens haar andere oplossingen moeten komen om de toenemende criminaliteit de kop in te drukken.