‘Toename criminaliteit was voorspelbaar’

Dat de criminaliteit zou toenemen was volgens VHP-voorzitter Chan Santokhi, die ook minister van Justitie en Politie is geweest (2005-2010), voorspelbaar. Volgens hem is het logisch dat de criminaliteit is gestegen, aangezien er vanaf Bouterse I gewerkt is aan het verzwakken van het politieapparaat. Santokhi is van mening dat Bouterse bij zijn aantreden met een beleid is begonnen om zeer gespecialiseerde diensten bij de politie te ontmantelen, daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat diensten en personen die belast waren met de aanpak van criminaliteit, werden gehinderd. Santokhi wijst er verder op dat de regering Bouterse de samenwerkingsverbanden met het buitenland, waaronder Amerika, ook heeft verstoord. Voorts wijst hij erop dat het beleid dat de regering voert, mensen drijft tot criminele handelingen. “Door de maatregelen die steeds worden doorgevoerd, vindt er een verdere verarming van het volk plaats, de mensen komen niet uit”, benadrukt de VHP-voorzitter. Door de crisis neemt volgens hem ook het drugsgebruik onder jongeren toe en vaak genoeg resulteert dat in harde vormen van criminaliteit. Ook geeft hij aan dat de jeugdprostitutie steeds verder toeneemt.

Verder haalt Santokhi het belang van rolmodellen aan. Goede rolmodellen kunnen inspirerend werken en een goed voorbeeld zijn voor de samenleving. Verkeerde rolmodellen hebben een negatief effect: “We zien dat mensen met een criminele achtergrond benoemd worden in belangrijke functies en dat heeft ook invloed op de Surinamers, voornamelijk de jongeren. We zien dat men niet ver gestudeerd hoeft te zijn om een belangrijke functie te bekleden, dit is een ontmoediging voor veel jongeren”, aldus Santokhi. Ook de werkloosheid die hiermee gepaard gaat, zorgt volgens hem voor criminaliteit.

Om een oplossing voor de toenemende en verruwende criminaliteit te vinden, moeten verschillende organisaties met elkaar gaan samen werken. Santokhi wijst erop dat de buurveiligheid weer opgepakt moet worden met buurtmanagers. Verder moet er gewerkt worden aan gezinscoaching en er moet meer sociale controle zijn en meer voorlichting naar de samenleving toe voor wat betreft de veiligheid. Verder moet de regering ook werken aan het versterken van de veiligheidsinstituten en ze moet werkgelegenheid creëren, want op die manier zal de criminaliteit volgens Santokhi ook afnemen. Verder moet de staat zich ook richten op beroepstrainingen zodat drop-outs geen criminelen worden. Ook op internationaal gebied moet de regering volgens hem haar beleid gaan versterken. Hij zegt dat de regering ervoor moet gaan zorgen dat Suriname geen land wordt dat voor wat betreft criminaliteit, gaat lijken op Trinidad & Tobago of Guyana. “Ze moeten ervoor zorgen dat er voldoende geld geïnvesteerd wordt in de veiligheid”, aldus Santokhi.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles