Valies: ‘Het laatste woord is nog niet gezegd’

De rechter heeft in de kortgedingzaak van de regering, de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), vandaag in voordeel van de regering vonnis gewezen. De leerkrachten verenigd in de bovengenoemde onderwijsbonden, mogen geen actie voeren rond het herwaarderingsprogramma. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL/ALS, zegt dat het laatste woord nog niet gezegd is over dit vonnis. “Het staat los van onze beleving van onze grondrechten”, aldus de voorzitter. Hij benadrukt dat er geen andere keus zal zijn dan gebruik te maken van de grondrechten, wanneer de regering weigert gesloten overeenkomsten/ afspraken uit te voeren. Over het vonnis zelf is de vakbondsman verrast, omdat hij van oordeel is dat er te allen tijde gebruikt mag worden gemaakt van de grondwet. De uitspraak van de rechter geeft volgens hem aan dat onze grondwet onder druk is komen te staan. Dit betekent volgens Valies dat er in de toekomst geen gebruik gemaakt kan worden van onze grondwet. Hij wacht het vonnis van de rechter op geschrift af, waarna hij zich hierover zal buigen met zijn raadsman. Op basis van de overwegingen van de rechter, zal er bepaald worden als er wel of niet hoger beroep wordt aangetekend.

Ook is nog niet duidelijk als de rechter alle vorderingen van de onderwijsbonden heeft afgewezen. Valies vraagt zich af als het wel rechtvaardig is om de beleving van de grondwet onder druk te zetten, gezien de wetten en conventies die ons land heeft getekend. Hij benadrukt dat het beleven van onze grondwet wel gegarandeerd moet zijn. Valies hoopt morgen, gezien de actuele aard van de zaak, het vonnis op geschrift te krijgen, waarna hij zijn leden zal informeren hierover.

Resolutie van de regering

Valies is formeel nog niet op de hoogte gebracht door de regering over enige resolutie waarin staat opgenomen dat de leerkrachten uit het Fiso-systeem zijn gehaald. Hij geeft wel aan dit informeel te hebben vernomen vanuit de media. Hij merkt op dat de regering normaal doorgaat en doet waarin zij zin heeft en dat dit de manier is hoe zij omgaat met werknemers. De vakbondsman benadrukt dat de BvL/ALS het niet zullen accepteren dat zij worden overgedragen aan een nieuwe werkgever. Zij zullen zeker stappen hiertegen ondernemen. “Wij gaan niet springen in een leeg zwembad”, aldus Valies. Volgens hem moet er eerst een goed onderzoek komen, alvorens er een besluit kan worden genomen over een nieuwe structuur en nieuwe werkgever. De BvL- en ALS-voorzitter benadrukt dat de positie van de leerkrachten veilig moet blijven. Zaken moeten volgens hem goed geregeld zijn.

door Johannes Damodar Patak

More
articles