Slavenregisters moeten door digitalisatie meer publiek bereiken

Het startsein van de crowdfundingcampagne voor het digitaliseren van slavenregisters is vandaag gegeven in het gebouw van het Nationaal Archief Suriname (NAS). De campagne is bedoeld om financiële middelen te vergaren om de benodigde 25.000 euro bij elkaar te krijgen voor het digitaliseren van de slavenregisters en daarvan een database te maken. Het digitaliseringsproces zal geschieden door het team van het NAS. Het digitaliseren van de slavenregisters en het maken van een database, is een project dat in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) wordt uitgevoerd. De doelstelling van het project is om de slavenregisters voor een breder publiek toegankelijk te maken. Middels de database, kan een ieder die interesses heeft om een genealogisch onderzoek te verrichten, gemakkelijk de nodige bronnen inzien. Daarnaast moet de beschikbaarheid van deze archiefstukken studenten en wetenschappers stimuleren om meer onderzoek te doen naar de Surinaamse geschiedenis.

Rita Tjien Fooh, nationaal archivaris, zei dat het de werknemers van de digitaliseringsunit van het NAS ruim drie maanden zal kosten om de 23 banden aan slavenregisters te digitaliseren. Tjien Fooh wijst erop dat het NAS zijn medewerking verleent, omdat het hierbij gaat om het ontsluiten van archiefbronnen en deze toegankelijk maken voor het publiek. Ze gaat ervan uit dat de registers al in mei te raadplegen zullen zijn op de website van NAS.

De richtingscoördinator van de studierichting Geschiedenis van AdeKUS, Maurits Hassankhan, zegt zeer ingenomen te zijn met dit project. Hij zegt dat het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk onderzoek (IMWO) sinds 1998 is begonnen met het maken van databases van migratieregisters, toen al wilde men de slavenregisters in een database zetten. Hassankhan zegt dat ze vorig jaar benaderd zijn door de Radboud Universiteit Nijmegen, die middels de onderzoeksmethode ‘Levensloopbenadering van de geschiedenis’, de slavenregisters wil digitaliseren en plaatsen in een database.

De richtingscoördinator van de studierichting Geschiedenis wijst erop dat dit project voor zowel Suriname als Nederland van belang is, kijkend naar de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten die ook in Nederland wonen.  Het streven is om in juni 2018 dit project af te ronden en de databases beschikbaar te stellen.

Hassankhan zegt dat AdeKUS haar bijdrage zal leveren door haar inzet en het materiaal dat zij heeft. Hij voegt eraan toe dat de AdeKUS zoveel mogelijk mensen zal mobiliseren om de database in te voeren. De Radboud Universiteit Nijmegen, die vandaag ook is begonnen met een crowdfunding, zal zorgen voor de financiële middelen. Hassankhan houdt er rekening mee dat Suriname en ook de universiteit, in financiële problemen zitten, daarom verwacht hij niet veel steun van de Surinaamse geïnteresseerden. Echter was de belangstelling onder de aanwezigen groot om toch een donatie voor dit project te doen. De derdejaars studenten van de studierichting Geschiedenis hebben reeds bij de start van deze campagne vandaag een bedrag van SRD 100 gedoneerd.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles