Natio maakt vuist en klopt thuisspelend T&T

Guno Kwasie (r) van Suriname in duel met middenvelder Nathan Lewis van Trinidad. Suriname won met 2-1.\

De nationale senioren voetbalselectie van Suriname heeft woensdag de eerste wedstrijd in in de play-offs van de Caribbean Cup met 2-1 van Trinidad & Tobago gewonnen. In het Ato Boldon Stadion op Trinidad won Natio na verlenging met 2-1 en zette zo een stap naar kwalificatie voor de Gold Cup. Het gouden doelpunt werd in de 108ste minuut gescoord door de jonge Ivanildo Rozenblad die in de 70ste minuut was komen invallen voor middenvelder Sorencio Juliaans.
Natio reisde begin deze week na wat strubbelingen af naar het Caribisch eiland. Eerst werden enkele belangrijke spelers zoals Stefano Rijssel en doelman Obrendo Huiswoud uit de selectie gezet, onder meer omdat ze zich niet aan het futsalverbod van de SVB hadden gehouden, later eisten de selectie-spelers hun vergoeding met verhoging op.
Op Trinidad stond er echter een hechte eenheid op het veld. Suriname toonde geen vrees voor de thuisspelende Trinidadianen en liet goed combinatiespel zien, terwijl de aanval en verdediging er ook mochten wezen. Na 15 minuten kwam het echte gevaar van aanvoerder Gilberto Eind, wiens afstandsschot tot hoekschop werd verwerkt. Ook de op Trinidad voor W.Connection spelende Dimitri Apai liet zijn aanwezigheid gelden. Suriname zat lange tijd iets beter op de bal, maar Trinidad kwam langzaamaan beter voor de dag. Doelman Claidel Kohinor moest op gegeven moment ver uit zijn doel om erger te voorkomen bij een verre voorzet. Het was voor de Trinidadianen duidelijk dat Suriname niet voor een loterij was gekomen en dat drong ook door tot de lokale commentatoren, die onder de indruk waren van Sorencio Juliaans, die samen met Bruce Diporedjo en Mitchell Kisoor het middenveld bestreek. “Juliaans, ninetheen years old, is one of the most impressive players on the pitch so far”, liet de Engelssprekende commentator zich ontvallen. Samen met zijn ploeggenoten bezorgde Juliaans de tegenpartij hoofdbrekens.
Ofschoon Trinidad naarmate de wedstrijd vorderde meer druk ging zetten, gingen beide ploegen met een blanco score de rust in.
Na de spelhervatting had doelman Kohinor enkele goede reddingen in huis voor Suriname.
In de 53ste minuut was Apai dichtbij de 1-0, maar bijna oog-in-oog met de Trinidadiaanse sluitpost schoot hij op de paal. Beide ploegen zochten nadrukkelijk maar het openingsdoelpunt en Godeken besloot met het inbrengen van aanvaller Rozenblad in de 70ste minuut dit recht naar zich toe te trekken.
Na een hachelijk moment voor het Surinaamse doel, zette Natio een snelle aanval op. Guno Kwasie stoomde op het doel af, maar besloot toch vanuit links uit te halen.
Het leder veranderde via een verdediger van richting en verdween in het doel: 1-0 voor Suriname in de 74ste minuut. De vreugde was van korte duur, want na vijf minuten verzilverde Tyron Charles een vrije trap op sublieme wijze, doelman Kohinor verbauwereerd achterlatend: 1-1. Coach Godeken besloot in te grijpen en bracht Galgyto Talea erin.
Net voor het laatste fluitsignaal in de blessuretijd ging een poging van Bruce Diporedjo rakelings naast het doel.
In de eerste 15 minuten verlenging golfde het spel op en neer en duidelijk was dat Trinidad dat Suriname duidelijk onderschat had, het op vrije trappen vanaf de stip wilde aangooien. Zover kwam het echter niet, want gouden wissel Rozenblad gooide roet in het eten van de opponent en deed waarin hij gewend is. Hij kogelde het leder in de 108ste minuut recht op de Trinidadiaanse goalie af, die geen antwoord had op het schot.
In de resterende speeltijd zette Trinidad behoorlijk wat druk, maar de verdediging van Suriname hield stand.
Daarmee was het thuispubliek in rouw gedompeld.
Natio speelt vrijdag de tweede wedstrijd en dan is Haïti de tegenstander. Zondag kruisen Trinidad en Haïti de degens.
Suriname won voor de 21ste keer in 58 wedstrijden van Trinidad, dat 19 ontmoetingen won. De overige 18 duels eindigden gelijk. De laatste zege van Suriname dateert van 5 mei 1985. Toen won ons land op Trinidad met 1-0 in de WK-voorronde.
Suriname heeft op seniorenniveau reeds 12 keer tegen Haïti gespeeld, waarvan 4 keer gewonnen, 3 keer verloren en vijfmaal gelijkgespeeld.