December 13, 2016


OPEC-deal leidt tot tekort op oliemarkt’


December 13, 2016

De overeenkomst tussen oliekartel Opec en andere olieproducerende landen om de productie te verlagen, zal in de eerste helft van volgend jaar waarschijnlijk leiden tot een tekort op de wereldwijde oliemarkt. Dat heeft de denktank Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag voorspeld. Als alle landen zich strikt aan hun afspraken houden, dan zal er volgens de IEA dagelijks vraag zijn naar 600.000 vaten olie meer dan er wordt geproduceerd. Voor dat het akkoord tussen de olieproducenten werd bereikt, voorzag de denktank nog een overproductie in de eerste helft van 2017. De voorraden zouden daarbij pas tegen het einde van volgend jaar krimpen. De Opec besloot vorige maand tot een productieverlaging.  Afgelopen weekeinde sloten ook olielanden die geen deel uitmaken van het kartel zich bij het akkoord aan. Het lagere aanbod moet olie duurder maken. De olieprijs staat al ruim twee jaar zwaar onder druk door overproductie.