Suriname zit financieel klem

“ We zitten financieel klem. Wat Suriname nu nodig heeft, is een half miljard US-dollar. Met dit geld is Suriname in staat om de ernstige crisis waarin het land nu zit, te lijf te gaan. Suriname heeft het geld nu niet en het IMF  is met zijn voorwaarden gekomen. Met de komst van het IMF zijn er al een paar zaken in werking getreden.” Woorden van DOE-voorzitter Carl Breeveld tijdens een persconferentie vanmorgen in Ons Huis te Paramaribo. De politicus gaf verder aan dat er een heleboel is dat beter kan. Suriname bevindt zich momenteel in een ernstige crisis. Er moet nu gekeken worden hoe  het land zich uit de crisis kan werken. Bezuinigen is een van de punten. “ Mede dankzij de corruptie is Suriname nu in deze slechte financiële situatie. Als er geen corruptie was, maar een correct uitgavenpatroon, was het land  niet in deze situatie.” Voor wat de lening bij het  IMF betreft, zegt Breeveld dat de Staat Suriname een stap genomen heeft om het land gezond te maken.

Ook zegt Breeveld dat hij tegen de directe verhoging van zowel water- als stroomtarieven is, maar dat de verhoging moest komen. “ In het verleden hebben politieke leiders de subsidie bedragen vergroot naar miljarden. Er moest een maatregel komen, omdat de subsidie van de miljarden niet meer vol te houden was. Als DOE geloven wij dat niemand meer wil betalen dan men al betaalde. Een ieder wil graag goedkoop leven, maar de maatregelen moeten er zijn”, zegt hij.

Marlyn Aaron-Denz ondervoorzitter van DOE, gaf tijdens de persconferentie aan dat het publiek nog niet mee gaat met veranderingen. Echter wil men het beste voor het land. “ Als er gesubsidieerd wordt, moet het geld ergens vandaan komen. De verhogingen zijn voor de structurele veranderingen voor de toekomst. We kunnen van mening verschillen over de tijd dat de verhogingen zijn ingevoerd, maar de aanpassingen zijn noodzakelijk.”

door Ivan Summerville

More
articles