JusPol-minister verdedigt mensenrechtenrapport Suriname in Zwitserland

Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) zal van 2 tot en met 6 mei de 25ste sessie van de Universal Periodic Review (UPR) van de UNHCR (Mensenrechtencommissie) van de Verenigde Naties (VN) in Genève (Zwitserland) bijwonen. Een van haar belangrijkste missies tijdens deze UPR is om het mensenrechtenrapport van Suriname te verdedigen.

De JusPol-minister zal daarbij gebruik maken van haar juridische achtergrond als advocaat om de positie van Suriname op het gebied van mensenrechten in het algemeen veilig te stellen.

Ze zal verder lobbyen door aan te geven wat de beleidsmaatregelen zijn met betrekking tot onder andere mensensmokkel en – handel, zodat voorkomen wordt dat Suriname op een zwarte lijst wordt geplaatst (blacklisting). Het ministerie laat in een persbericht weten dat als Suriname toch op de zwarte lijst wordt opgenomen, het land niet meer in aanmerking zal komen voor financiële leningen en of schenkingen.

Gedurende de UPR wordt de voortgang ter zake de implementatie van de 65 aanbevelingen die eerderdoor de VN Mensenrechtencommissie zijn gedaan en door de staat Suriname zijn aangenomen, besproken.

De Universal Periodic Review is volgens het ministerie een uniek mensenrechtenmechanisme van de Mensenrechtenraad van de VN, met als voornaamste doel de verbetering van de mensenrechtensituatie van alle VN-lidstaten. Een belangrijk uitgangspunt daarbij betreft de gelijke behandeling van de lidstaten.

Van Dijk – Silos zal op haar de terugreis ten behoeve van het Hof van Justitie van 7 tot en met 12 mei gesprekken voeren met de Raad voor de rechtspraak in Nederland. Ze zal daarnaast een oriëntatie hebben voor het instellen van een Raad voor de Kinderbescherming in Suriname. Ook zal tijdens haar bezoek aan Nederland een project voor de bibliotheek van JusPol besproken worden.

More
articles